the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Japan
  5. Jun Murata / JAM
  6. 2016
  7. N STRIPS / Jun Murata

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

N STRIPS / Jun Murata

  • 20:00 - 10 July, 2016
N STRIPS / Jun Murata
N STRIPS / Jun Murata, © Jun Murata
© Jun Murata

© Jun Murata © Jun Murata © Jun Murata © Jun Murata + 30

  • Architects

  • Location

    Osaka Prefecture, Japan
  • Construction

    Renovation Style Inc.
  • Model

    ELLIE, HARUSAME, NINI
  • Area

    324.51 sqm
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Jun Murata
© Jun Murata

Text description provided by the architects. With a facade of white fins to conceal two stores within its base.
The renovation of the 39 year old structure yields tenants, offices and dwellings which harmonize with its urban surroundings while forming an iconic presence.

© Jun Murata
© Jun Murata

This is the renovation of the multi-tenant building located in the suburb of Osaka. It contains small tenants and dwellings.
The outer wall had debased, the public area has not maintained, and each tenants and dwellings has not used and unventilated. It was necessary to repair everything mostly because the existence condition was too squalid.

Plans
Plans

There are office buildings, factories and housings near the site. To the north, there is the beautiful view of green park. Though there is no buildings of parking of opposite side of south side, it was necessary to keep privacy for new architecture. Because a new apartment is planned to build in this parking site in the near future.

© Jun Murata
© Jun Murata

After part of the cement was peeling that has been removed, the surface has been carefully repaired. In addition,on the front of the building, the proposal of the facade by the vertical louvers, to act as an opposite horizontally crossing the sky went. This is not only to keep privacy is also a solution for not exposing the uneven surface and new pipes of the outer wall surface.

Diagram
Diagram

For the rational study, innumerable patterns of facade had simulated by the algorithm which is given the condition of aperture ratio, louver size, cost, weight and etc. I tried to lead optimum solution naturally by generating the countless patterns and piling up consideration by parametric design. Final judgement didn't depend on anyone, and was adopted most rational and efficient one from the inside of several patterns.

© Jun Murata
© Jun Murata

Each louvers has almost 2.55m long with the aspect of the 30mm thickness x 75mm depth. Vertical louvers beyond 300 are installed with directionality of the height and width with rhythmical bumps.

Diagram
Diagram

All of inside walls and old equipments of each room which used as office, SOHO and guest space are removed. Its old layout was planned into a big one-room style in order to correspond to various modern lifestyles flexibly.. After relocating a leaking repair and each laying of the pipes, I installed one core box which contains the bathroom, basin and kitchen.
The minimal interior and the neutral design intends to grant the widest range of possibilities, and tried to accomodate the maximum diversity of modern lifestyle and social needs as possible. Louvers seen from the inside space are enabling moderate viewing and lighting.

© Jun Murata
© Jun Murata

New facade by louvers shows various expressions. By day, its linear shadow changes dramatically along with sunlight. By night, it's illuminated by an upper indirect lighting, and standing dimly in the twilight.
The previous building buried in the miscellaneous environment revived with silence.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "N STRIPS / Jun Murata" 10 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/790850/n-stips-jam/> ISSN 0719-8884