the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Stephen Phillips Architects
  6. 2016
  7. Black Mass / Stephen Phillips Architects

Black Mass / Stephen Phillips Architects

  • 13:00 - 4 July, 2016
Black Mass / Stephen Phillips Architects
Black Mass  / Stephen Phillips Architects, © Tim Griffith
© Tim Griffith

© Tim Griffith © Tim Griffith © Tim Griffith © Tim Griffith + 24

  • Architects

  • Location

    San Francisco, United States
  • Project Team

    Sam Clovis, Cameron Helland, Richard Porter, Andrew Wright, David Stamatis, Franco Zaragoza, Stephen Becker, Domini Padua, Trevor Larsen
  • Area

    4200.0 ft2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Contractor

    Kevin Webb Construction
  • Structural Engineer

    Double D Engineering
  • Client

    Hayes Valley Properties
  • More Specs Less Specs
© Tim Griffith
© Tim Griffith

Text description provided by the architects. Challenging the local San Francisco vernacular with powerful contemporary style, this new apartment building designed by Stephen Phillips Architects (SPARCHS) plays with viewer perception to create dramatic visual and spatial effects.

© Tim Griffith
© Tim Griffith

Linden Street, a back alley to Hayes Valley’s boutique San Francisco mixed-use commercial and residential district, incorporates an eclectic group of traditional one- to four-story Victorian and Edwardian houses. The immediate neighborhood, spanning from Octavia Park to cafes on Laguna Street, has been steadily transforming since nearby freeways were removed. Hired to design a speculative infill duplex for a local landowner, Stephen Phillips Architects (SPARCHS) aimed to challenge normative San Francisco housing typologies.

Floor Plans
Floor Plans

Adapting local vernacular with contemporary sensibility, this design maximizes building area on a minimal lot with expansive circulation spaces connecting street life clear through to rear rooftop open spaces. By creatively interpreting local zoning codes (bay window, awning, cornice, and balcony) Stephen Phillips Architects (SPARCHS) generated a unified building facade with unique optic and haptic spatial characteristics.

© Tim Griffith
© Tim Griffith

Notably, angular exterior metal surfaces wrap around and through large panels of glazing on the interior and exterior confounding spatial and perceptual boundaries—blurring distinctions between inside and outside as well as horizontal and vertical orientation. Designed to weather from black to soft grey, zinc panels mark the passage of time on both the interior and exterior. As a black mass, the building form is at once powerful, indiscernible, and provocatively complex, revealing itself through the perceived movement of light, shade, and shadow on its varying buildings surfaces. 

© Tim Griffith
© Tim Griffith

A curved mansard-type roof was designed by the architect to mitigate building height while creating dynamic interior spaces. Strategically locating living spaces along the front and back of the building, open floor plans and double-height vertical circulation spaces were designed to create an open flow between rooms. Custom teak cabinetry, concrete and marble counters, bleached white oak floors, and artisan metal panels and railings—activate, warm, and enliven the interior clear through and open to the exterior urban spaces.

© Tim Griffith
© Tim Griffith
Sections
Sections
© Tim Griffith
© Tim Griffith

View the complete gallery

About this office
Cite: "Black Mass / Stephen Phillips Architects" 04 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/790653/black-mass-stephen-phillips-architects/> ISSN 0719-8884
© Tim Griffith

旧金山的黑色公寓 / Stephen Phillips Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.