the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Studio Bark's 'Black Barn' is an Environmentally Conscious Home in English Countryside

Studio Bark's 'Black Barn' is an Environmentally Conscious Home in English Countryside

Studio Bark's 'Black Barn' is an Environmentally Conscious Home in English Countryside
Studio Bark's 'Black Barn' is an Environmentally Conscious Home in English Countryside , Courtesy of Studio Bark
Courtesy of Studio Bark

London-based Studio Bark has revealed its plans for Black Barn, an environmentally conscious family home in Dallinghoo, Suffolk.

Based on an interpretation of local black agricultural barns, the 300-square-meter house will be clad in charred timber, an ancient Japanese form of natural preservation as a way to enhance the longevity and beauty of wood.

Courtesy of Studio Bark
Courtesy of Studio Bark

The design is a modern yet sensitive interpretation of the humble black agricultural barns that have scattered the East Anglian countryside for centuries said the architect. 

Courtesy of Studio Bark
Courtesy of Studio Bark

As a completely self-sustaining structure, Black Barn will feature a variety of environmentally conscious features, such as a solar array, bio-diesel generator with heat recovery system, battery storage, on-site sewage treatment, and water sourced via borehole.

Courtesy of Studio Bark
Courtesy of Studio Bark

In order to take advantage of solar heat gain, the structure incorporates a large gable end to the south and tapered roof to the north, which will minimize heat loss, as well as circulate fresh air through high-level openings in the gable.

Courtesy of Studio Bark
Courtesy of Studio Bark
Courtesy of Studio Bark
Courtesy of Studio Bark

Black Barn will additionally reduce its carbon footprint by utilizing locally sourced timber, aggregate, and flint, and will minimize food miles by planting a domestic orchard of local tree species and vegetables. 

Courtesy of Studio Bark
Courtesy of Studio Bark

Furthermore, the building aims to have as little impact as possible on its surroundings, and thus it is designed as a floating sculptural form to look as if it was hovering over the wild grass meadow.

Learn more about the project here.

News via Studio Bark.

View the complete gallery

About this office
Cite: Sabrina Santos. "Studio Bark's 'Black Barn' is an Environmentally Conscious Home in English Countryside " 02 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/790532/studio-barks-black-barn-is-an-environmentally-conscious-home-in-english-countryside/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.