the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Chapel
  4. China
  5. Vector Architects
  6. 2015
  7. Seashore Chapel / Vector Architects

Seashore Chapel / Vector Architects

  • 02:00 - 1 July, 2016
Seashore Chapel / Vector Architects
Seashore Chapel  / Vector Architects, © 陈颢 Chen Hao
© 陈颢 Chen Hao

© 陈颢 Chen Hao © 陈颢 Chen Hao © 陈颢 Chen Hao © 陈颢 Chen Hao + 49

  • Architects

  • Location

    Beidaihe, Qinhuangdao, Hebei, China
  • Principal Architect

    Gong Dong
  • Design Team

    Dongping Sun , Yi Chi Wang, Jiahe ZhangClient
  • Client

    Beijing Rocfly Investment (Group) CO., LTD
  • Area

    270.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Site Architect

    Dongping Sun
  • Structural & MEP Engineering

    Beijing Yanhuang International Architecture & Engineering Co.,Ltd.
  • Structural Consultant

    Lixin Ji, Zhongyu Liu
  • More Specs Less Specs
© 陈颢 Chen Hao
© 陈颢 Chen Hao

Text description provided by the architects. We imagine the Seashore Chapel as an old boat drifting on the ocean long time ago. The ocean receded through time and left an empty structure behind, which is still lying on the beach.

© 陈颢 Chen Hao
© 陈颢 Chen Hao

The space is thus divided vertically. The covered outdoor space naturally becomes a resting place for people on the beach. It is also a space connecting religious space to the mundane life. When the tide rises, this space will be submerged by water. At that moment, the imagery of the drifting boat emerges out of the chapel.

Plan
Plan

The atmosphere on upper floor is intensely divine and religious. The spatial experience begins on the 30 meters path leading to the chapel. When people gradually approach, the cue emerges indicating the suspending space on the other side through the 600mm wide gap in the middle of the grand staircases. With a glimpse of ocean in distance, they walk up the stairs, go through the gate, and make a turn around the screen wall into the space with unblocking ocean view. The relationship between space and the ocean is closer due to the elevated position. The view is isolated from the beach and people, leaving the outstretched ocean the only view in sight.

© 陈颢 Chen Hao
© 陈颢 Chen Hao

There are limited openings on the chapel. The only large horizontal ocean-view window is on the east facade. Its 2.7m height helps to avoid the interruption of excessive light to the interior, and also frames the view to the ocean. A few narrow gaps in between the walls also bring in natural lighting. Lighting is carefully controlled with the 10-meter tall interior space misting diffused light. On the east facade, a triangle opening gently illuminates the cross from both bottom and up. There is another light channel on top of the pitched roof allows the natural light streaming into the space which is a 300mm gap between the bended wall on north and the pitched roof. At the noon of spring, summer and fall, when the solar altitude is almost perpendicular, the light projects directly onto the wall on north, generating vivid lighting effect. Although the lights does not stay for long, the texture of the stucco wall is emphasized and celebrated by the light at the moment, and becomes a touchable skin. On the north side, there is a cantilevered space of meditation. The space can merely fit in one person where the walls wrap your body tightly, and one curvy wall extends the sight towards the distant ocean.

Section
Section
Section
Section

The design of this chapel considers natural ventilation comprehensively. In order to maintain the uniform and continuous exterior appearance, all the windows are hidden in the gaps between the main envelope and several pieces of paralleled sliding-out walls.

© 陈颢 Chen Hao
© 陈颢 Chen Hao

Seashore Chapel serves the resort community on its west side. It is the artificial space that is the closest to the ocean in the community. Apart from religious programs, many public and community events are planned in Seashore Chapel. Together with Seashore Library, they provide spiritual spaces at ocean front, where people can slow down their pace, experience the nature and examine their inner state.

© 陈颢 Chen Hao
© 陈颢 Chen Hao

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Seashore Chapel / Vector Architects" 01 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/790512/seashore-chapel-vector-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments