We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

One Person Gallery / Wutopia Lab

One Person Gallery / Wutopia Lab

© SHAO Feng© SHAO Feng© SHAO Feng© SHAO Feng+ 25

Shanghai, China
  • Architects: Wutopia Lab
  • Area Area of this architecture project Area:  120
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Photographs Photographs:  Shao Feng
More SpecsLess Specs
© SHAO Feng
© SHAO Feng
First Floor Plan
First Floor Plan

Text description provided by the architects. One Person’s Gallery between two buildings is located in a terraced courtyard at the heart of Shanghai. It consists of two parts, one is 12 m2 gallery as an iconic space, and the other is the cave, which could be easily ignored, including a library and a co-work space.

© SHAO Feng
© SHAO Feng

Archaeology 

One Person’s Gallery used to be a storage structure which filled with used materials (we called them old things) of a bankrupt company looked like disaster site. The project started without any original blueprints. The architect got an inspiration when him watching the workers cleaning the space. He decided to use the arch as the motif of interior design. Instead of cleaning up the trash, the architect decided to make use of it and tried to turn it as an advantage. The old furniture was replaced as decorations in the library and courtyard, some of the old doors were reused, and others were reconstructed as ceiling. Some unpredictable effects were found and kept deliberately by architect when exploring the site. This is the reason why the architect took the project as an archaeology work. 

© SHAO Feng
© SHAO Feng
Section 2
Section 2

Antithesis 

The proposition of antithesis could originate from Chinese rhetoric, like the Yin Yang. If we took one side as the old, big, dark, a bit dirty, hidden indoor commercial cave with ornaments the other side would be the new, small, bright, neat, highlighted outdoor art workshop. From this notion of antithesis, the idea of the one person’s gallery in the gap is gradually composed.     

© SHAO Feng
© SHAO Feng

Silhouette

The air in Yangtze River Delta called Jiangnan is always filled with moisture, so the ancient local artists developed a distinctive aesthetic technique by depicting Silhouettes rather than emphasizing light and shadow. Architect chose 3 layers of PMMA panel and timber structure to build gallery. It looks like an entity from outside, but when you get into gallery, you will find the outdoor surroundings display on the wall as silhouette. The silhouette digested materiality of solid wall at last. This is the architect’s purpose.

© SHAO Feng
© SHAO Feng
© SHAO Feng
© SHAO Feng

Tip of iceberg 

The gallery is the tip of an iceberg. More artists and architects will be invited to exhibit their critical work about urban and architecture. The only limit is that gallery rejects graphics work. The owner invited the architect who designed gallery as the curator to run the one person’s gallery. It’s the beginning of a new story. 

© SHAO Feng
© SHAO Feng
Sketch
Sketch

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Shanghai, Shanghai, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "One Person Gallery / Wutopia Lab" 26 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/790198/one-person-gallery-wutopia-lab> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© SHAO Feng

一个人的美术馆 / Wutopia Lab

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.