the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Vietnam
  5. AD+studio
  6. 2016
  7. 3 Houses / AD+studio

3 Houses / AD+studio

  • 22:00 - 28 June, 2016
3 Houses / AD+studio
3 Houses / AD+studio, © Quang Dam
© Quang Dam

© Quang Dam © Quang Dam © Quang Dam © Quang Dam + 43

  • Architects

  • Location

    Ho Chi Minh City, Vietnam
  • Architect in Charge

    Nguyễn Đặng Anh Dũng
  • Design Team

    ÂuÝNhiên, Nguyễn Hữu Thể Trang, NguyễnThịThuNgọc, NguyễnNgọcDiệuKhuê, Võ Đình Huỳnh, Võ Trường Giang
  • Area

    300.0 sqm
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Contruction

    ĐinhĐứcAnhVũ
  • Model

    Võ Trường Giang
  • Visualization

    Nguyễn Hữu Hiếu, Nguyễn Ngọc Hoài Phương
  • More Specs Less Specs
© Quang Dam
© Quang Dam

Text description provided by the architects. The building site can be reached from 2 different directions: one from a 3 meter-wide lane that can only be used by motorbikes and another is from a 5 meter-wide lane. The site is landlocked by many closely placed buildings: the front of the 5m lane has the 4 storeys (15 meters high) townhouses and the back of this site adjacent with 7.5 meters high 2 storeys house. As a result, it forms the site with a distinctive zigzag shape, with “the Knots” effect in the middle.

© Quang Dam
© Quang Dam

The design solution is to divide the house into 3 blocks with different height levels to accommodate different building functions. These blocks are then connected by courtyard acting as transition space; bringing lights and natural ventilation throughout the site. The courtyard space is the design solution to “the Knots” part of the site and performed as flexible space to provide light, shade, air, privacy, and shelter.

Sketch
Sketch

There are corridors stretches across 3 blocks at different levels which not only allow better circulation throughout building but also capturing lights reflected through changing shade of the materials during the different times of day.

© Quang Dam
© Quang Dam

The folded-roof system wrapped all space blocks together to define as one unity. The “angular geometry” roof system designed with different changing height levels corresponds to roof-scape and blends itself with the surrounding buildings. When it is seen from 5meter wide road, the unequal height of the house in comparison with other houses on the wider lane can be seen as the main viewpoint in the context.The louver system extends from roof to building facades in combination of folded roof pattern create an aesthetic connection of both external and interior spaces; also performs as comfortable shading system all year around.

© Quang Dam
© Quang Dam

View the complete gallery

About this office
AD+studio
Office
Cite: "3 Houses / AD+studio" 28 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/790185/house-in-saigon-ad-plus-studio/> ISSN 0719-8884