the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Fragmentos de Arquitectura
  6. 2010
  7. House Quinta Da Marinha / Fragmentos de Arquitectura

House Quinta Da Marinha / Fragmentos de Arquitectura

  • 03:00 - 28 June, 2016
House Quinta Da Marinha / Fragmentos de Arquitectura
House Quinta Da Marinha / Fragmentos de Arquitectura, © Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG + 13

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. The plot is triangular and the house is set out in an "L", forming patios and terraces on the south side, and on the west side, looking out over the pine trees and the Oitavos /Quinta da Marinha golf course. Each of the “arms” of the L-shaped structure has a distinct function: private areas (in the arm parallel to the street), and communal living areas (in the arm perpendicular to the street).

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Plan 0
Plan 0

The main entrance is at the intersection of the two arms, marked by a recess on the facade and a perpendicular protruding wall, coated with black "Laminan". The service entrance is to the north and not visible from the street. The project requirements were clear: it was imperative to minimize both the build time and the need for future maintenance. The solution on the ground floor was the use of "Corian". The façades were completely clad either in “Corian”, “Corten Steel” (on the fist floor) or “Laminan” (entrance).

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The street-side façade (on the east side) is virtually "blind" and works as a high protective wall for the interior of the house and grounds, allowing total privacy throughout house which opens out to the south and west sides (the sides where there is sun, and views of the garden and pool).  This façade is characterised by a long low window, which runs alongside a reflection pool.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

A glass bridge was created (a sloping ramp), between the dining room and the living room to allow light through to the lower floor.

Section
Section

The outer pergolas, on the southern and western façades are made of steel with a slatted wooden roof structure in IPE. On the ground floor, these terraces and pergolas surround and frame the pool area in sandy tones.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The exterior of the property was designed to allow for complete and easy circulation via accessible ramps.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

View the complete gallery

About this office
Cite: "House Quinta Da Marinha / Fragmentos de Arquitectura" 28 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/790183/house-quinta-da-marinha-fragmentos-de-arquitectura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.