the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. China
  5. Atelier Liu Yuyang Architects
  6. 2016
  7. Wuyuan Rd. Studio / Atelier Liu Yuyang Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Wuyuan Rd. Studio / Atelier Liu Yuyang Architects

  • 20:00 - 18 July, 2018
Wuyuan Rd. Studio / Atelier Liu Yuyang Architects
Wuyuan Rd. Studio  / Atelier Liu Yuyang Architects, © Eiichi Kano
© Eiichi Kano

© Herman Mao © Eiichi Kano © Herman Mao © Eiichi Kano + 23

  • Structure Consultant

    Liu Tao
  • Client

    Atelier Liu Yuyang Architects
  • Contractor

    Shanghai Zhuohao Construction Co.
  • Building Area

    400m2
  • Cost

    800,000RMB
  • More Specs Less Specs
© Eiichi Kano
© Eiichi Kano

Text description provided by the architects. The studio of Atelier Liu Yuyang Architects is housed in a normal two-story building sited in a typical Shanghai alley. The renovation is based on the original structure, but emphasises on the continuation of space and visual connection between indoor and outdoor. A glimpse through glass doors and windows or bevel skylights captured the cool shades of tree and changes of sunlight, as one senses the natural surrounding and time passing by.

Diagram
Diagram
© Eiichi Kano
© Eiichi Kano

Original garage facing the entrance was renovated into a big meeting room with double-door. When these doors and the front gate are open, the outside neighborhood, front courtyard and the meeting room became a continuous space, providing possibilities of serving as a community design workshop in the future. The first floor works as a main working area where all the programmed spaces centred around a five-meter long document shelf, including a small  exhibition area, coffee bar, solarium, model room, restrooms and a storage room. The tall space on the second floor is designed to be a collaborative working area. Besides a basic administrative management space, there are two groups of open working area, three individual offices and a private architecture library.  We offer a fixed budget for colleagues to regularly pick and collect worth-reading high-quality publications. The purpose is not to imitate any architecture design trends, but to establish a clear and diverse cultural coordinates for all of our projects.

© Eiichi Kano
© Eiichi Kano

In the aspect of materials and details, our design particularly respond to their different spaces and programs with our own attitude. Gray-colored river pebble terrazzo floor goes well with brass divider and margin.  Many of the metal works are designed and made on-site. Recycled Chinese Ash wood and copper hand pull-rod were used to construct our own door and window system. All internal walls are finished with round corner at the opening of both door and window. Black steel plates are bent into different kinds of components, such as vestibule at the entrance, staircase handrail, window sill, book shelves, toilet paper holder and so on. Some design effects are hard to be presented by drawings, like the lustre and texture of  the material itself, spaces and shadows created and cast by interactions among the materials, as well as the relation between use and site. These are indeed our own experiment in building and our practice with real space.

3D
3D
© Eiichi Kano
© Eiichi Kano

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Wuyuan Rd. Studio / Atelier Liu Yuyang Architects" 18 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/790112/wuyuan-rd-studio-atelier-liu-yuyang-architects/> ISSN 0719-8884
© Eiichi Kano

五原路工作室 / 刘宇扬建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.