the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hotels
  4. France
  5. Manuelle Gautrand Architecture
  6. 2016
  7. Hipark Hotel / Manuelle Gautrand Architecture

Hipark Hotel / Manuelle Gautrand Architecture

  • 03:00 - 24 June, 2016
Hipark Hotel / Manuelle Gautrand Architecture
Hipark Hotel  / Manuelle Gautrand Architecture, © Luc Boegly
© Luc Boegly

© Luc Boegly © Luc Boegly © Luc Boegly © Luc Boegly + 25

  • Architects

  • Location

    Boulevard d'Indochine, 75019 Paris, France
  • Leading Architect

    Manuelle Gautrand
  • Project Manager

    Cécile Ortolo
  • Area

    5500.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Operator

    Hipark Residences
  • Interior Design

    Didier Gomez Int.
  • Structure engineer

    SYNA4
  • Facades engineer

    VP & Green
  • Fluids engineer

    GESYS
  • Economy

    DAL
  • Acoustics

    AVLS
  • Sustainability

    ALTO ING.
  • Execution ACA and coordination

    C2L
  • Technical controller

    Veritas
  • General contractor

    Leon Grosse
  • Cost of construction

    9,5 M€ HT
  • More Specs Less Specs
© Luc Boegly
© Luc Boegly

Text description provided by the architects. This development is in the 19th arrondissement on the northern edge of Paris, within an urban environment characterised by the brick buildings of low-cost housing units developed between the wars.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

The triangular site, which measures around 10,000m2, is orientated north–south on its long axis. It is bordered:
- On the east by the Parisian périphérique ringroad,
- On the south by Rue des Marchais,
- On the west by Boulevard d'Indochine, along which runs line T3 of the Paris tramway,
- On the north by the city gate Porte Chaumont.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

The site slopes steeply from its southern point at the Porte Brunet down to its northern point at the Porte Chaumont.

Plan
Plan

Alongside the périphérique, a 6m-high acoustic barrier wall runs for some 280m, protecting the site from traffic noise. Further pressure is put on the site by maintenance access for this barrier.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

Our apartment hotel project is on the northern tip of the plot, built as one continued line with Jacques Moussafir's student residence. The hotel forms a sort of "prow" to the overall development, pointing straight towards Jean Nouvel's Philharmonie de Paris.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

The building is in dialogue with two different environments:
- To the west, Boulevard d'Indochine, mostly comprised of the brick facades of the blocks of between-the-wars housing and the landscaping of the T3 tramway,
- To the east, the périphérique, a much less human environment, with streams of traffic and all their associated pollutants. 

© Luc Boegly
© Luc Boegly

The building, which fills every inch of the site right up to its edges, moulds itself around urban constraints, requirements in the programme, and land restrictions, notably the buttresses of the acoustic barrier on the périphérique side and the related access routes.

A TAPERED FORM DETERMINED BY THE CHALLENGING SITE 

The various spatial and technical restrictions literally sculpted the forms of this project: the site is really very narrow, "squeezed" on its southern side by the student residence, and eaten into on the east by the access requirements for the maintenance of the acoustic barrier. The building had to find sufficient space for itself within these constraints to provide the required number of rooms for this apartment hotel.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

The resulting volume is tapered: different inclining planes allow for fire access along the eastern facade, while lost space is clawed back on the Boulevard d'Indochine side. Further along, where the hotel meets the student residence, the same crisp angles carry through to this second building; the two projects, hotel and student residences, are powerfully related to one another.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

These different angled faces, of a volume that was virtually rectangular to begin with, provide very different perceptions of the building: according to the viewpoint, surfaces appear brighter or darker, more or less cambered, conferring a powerful dynamism to the entire building.

Plan
Plan

The facade on the Porte de Chaumont side appears very high because of its narrow width, creating a pedestrian landmark for the Boulevard d'Indochine, and a beacon on the périphérique. 

© Luc Boegly
© Luc Boegly

The main pedestrian entrance into the building is at the north-west corner. The proximity of the Porte Chaumont, a tram stop and a vélib city bike stand on the pavement outside, all facilitate access to the hotel.

Section
Section

The hotel has a car park, located beneath the adjoining office building. Access is via the southern corner of the site.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

In terms of logistics, a service access between the périphérique and hotel allows for deliveries and waste collection. Coaches can also use this route, which has a secondary, parallel entrance for dropping off guests.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Hipark Hotel / Manuelle Gautrand Architecture" 24 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/790096/hypark-hotel-manuelle-gautrand-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Luc Boegly

法国巴黎 Hypark 酒店 / Manuelle Gautrand Architecture事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.