All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Architecture News
  3. An MVRDV-Designed Library Tops Out in Tianjin

An MVRDV-Designed Library Tops Out in Tianjin

An MVRDV-Designed Library Tops Out in Tianjin
An MVRDV-Designed Library Tops Out in Tianjin, Courtesy of MVRDV
Courtesy of MVRDV

An MVRDV-designed library in Tianjin has topped out as part of the city’s Binhai Cultural Centre. The 34,200 square meter (370,000 square foot) building will join four other cultural institutions designed by Bernard Tschumi Architects, Bing Thom Architects, HH Design, and GMP – creating “cultural corridors” – that are part of a GMP-designed masterplan. The library program includes educational facilities, service spaces, book storage, archives, computer rooms, audio rooms, an auditorium, lounge areas, meeting rooms, offices, general reading areas, and those designed specifically for children and the elderly. Tianjin Binhai Library has been designed by MVRDV in collaboration with the TIanjin Urban Planning and Design Institute (TUPDI).

Courtesy of MVRDV Courtesy of MVRDV Courtesy of MVRDV Courtesy of MVRDV + 16

Courtesy of MVRDV
Courtesy of MVRDV

The library’s rectilinear outer envelope gives way to a topographic interior atrium that is centered by a spherical, mirrored auditorium. MVRDV compares the effect to a giant “eye” granting panoramic views of the building’s interior. The sphere is surrounded by terraced bookshelves that also double as seating and extend around the building’s exterior in the form of horizontal louvers. As the library’s exterior volume was stipulated in the site masterplan, MVRDV calls the “eye” an “inverted icon” or “central point and folly for the building.”

Courtesy of MVRDV
Courtesy of MVRDV

“The Eye is the centre of the library. It ‘hollows out’ the building and creates, out of bookshelves, an environment to sit, to read, to hang out, to climb and to access, to create an organic social space,” says MVRDV co-founder Winy Maas. “In its heart is the auditorium which mirrors the environment, giving a 360 degree panorama of the space inside; a truly reflective and pensive environment.”

Courtesy of MVRDV
Courtesy of MVRDV
Courtesy of MVRDV
Courtesy of MVRDV

Outside of functioning as a typical library, the building is meant to be both an education center and a connector from the adjacent parkland into the cultural district. As part of the 120,000 square meter (1.3 million square foot) masterplan by GMP, the complex is intended to be a junction for Tianjin’s CBD, old town, residential districts, commercial areas, and the government quarter.

Book Mountain Activity Zones
Book Mountain Activity Zones

Third Floor First Floor Second Floor Fourth Floor + 16

The library, MVRDV’s second project in Tianjin after TEDA Urban Fabric (completed in 2009), is anticipated to open in mid-2017.

View the complete gallery

About this author
Cite: Vladimir Gintoff. "An MVRDV-Designed Library Tops Out in Tianjin" 22 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/790062/mvrdv-designed-library-tops-out-in-tianjin/> ISSN 0719-8884
Read comments
Courtesy of MVRDV

MVRDV设计的图书馆将成为天津新地标

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.