the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. Studio [+] Valéria Gontijo
  6. 2010
  7. Carrara House / Studio [+] Valéria Gontijo

Carrara House / Studio [+] Valéria Gontijo

  • 11:00 - 24 June, 2016
Carrara House / Studio [+] Valéria Gontijo
Carrara House  / Studio [+] Valéria Gontijo, © manufatura creative
© manufatura creative

© manufatura creative © manufatura creative © manufatura creative © manufatura creative + 24

  • Co-Authors

    Isabela Moura, Isabela Valença and Luiza Landim
  • Landscape

    Ana Paula Róseo
  • Structure

    Eduardo Bicudo de Castro Azambuja
  • Execution and Construction Management

    RM Construção e Consultoria
  • Lightining Design

    Rafael Kok Bertolucci – Companhia de Iluminação
  • More Specs Less Specs
© manufatura creative
© manufatura creative

Text description provided by the architects. The House Carrara’s Project is located in the modernist city of Brasilia and has considered this topic as a determinant factor for its architectural concept and materials choice, also allied to the aesthetic sense the clients were looking for, after all, the environment and the architecture conceived had to be designed to be occupied by dreams, people and its objects.

© manufatura creative
© manufatura creative

Then, it was born a residential project for a couple and its two children, who loved cement, concrete and wood. Out of this dream the house has formed its shape with a clear and objective volume, intentionally creating integrated spaces allying functionality to the modernism required by the city and the family’s day life.

© manufatura creative
© manufatura creative

The project’s program consists of an intimate house on the top floor, where all the rooms give access to an extensive exposed balcony that acts as a big solarium for contemplation. This results in great environments for each resident.

© manufatura creative
© manufatura creative

On the ground floor, all the rooms are divided by operable doors and panels that aid in connecting and isolating spaces. Living room, home theater, kitchen, balcony and gourmet area are connected by the house’s transparency even with the use of concrete and wood panels. The use of the same type of flooring helps the perception of the grand scenario.

Isometric
Isometric

The kitchen integrates with the dining room by folding doors that follow the same cumaru’s wood sheating of the large slatted wood panel hiding the stairs that give access to the top floor rooms, always seeking an intimate and direct circulation. The same flooring on the living room and the gourmet area creates the spaces’ breadth and integration.

© manufatura creative
© manufatura creative

The blind facade is structured by an apparent fuldget and concrete painting, to preserve the gray brutalist language of the proposed architecture. Rebars were used as panels on the frontal gate, strengthening the idea of the main materials of the project: cement, steel and wood.

© manufatura creative
© manufatura creative

The landscape was executed by Ana Paula Róseo’s office along with the client herself, who loves architecture and has always participated and helped on the project’s conception.

© manufatura creative
© manufatura creative

The pool is sheated on hijau’s stone, throwing back to the moments lived by the client who experienced traveling to Asia. The deck is made out of dehydrated wood with no varnish.

View the complete gallery

About this office
Cite: "Carrara House / Studio [+] Valéria Gontijo" 24 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/789932/carrara-house-studio-plus-valeria-gontijo/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.