the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Loft
  4. Spain
  5. AMBAU TALLER D’ARQUITECTES
  6. 2015
  7. Loft Renovation in 'El Cabañal' / AMBAU TALLER D’ARQUITECTES

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Loft Renovation in 'El Cabañal' / AMBAU TALLER D’ARQUITECTES

  • 13:00 - 22 June, 2016
Loft Renovation in 'El Cabañal' / AMBAU TALLER D’ARQUITECTES
 Loft Renovation in 'El Cabañal'  / AMBAU TALLER D’ARQUITECTES, © Germán Cabo
© Germán Cabo

© Germán Cabo © Germán Cabo © Germán Cabo © Germán Cabo + 13

© Germán Cabo
© Germán Cabo

Text description provided by the architects. This peculiar and personal "loft" is located near Malvarrosa Beach, in the distinctive neighborhood of "El Cabañal" at Valencia City. The Origin house responded to the top floor of a very common type of town house between party walls. It's accessed from the Street through a narrow staircase. The depth of plot required the existence of intermediate rooms that were illuminated and ventilated by a small courtyard; on the other hand, the kitchen and the "toilet" occupied the rear façade as attached parts, and connected through an ancient terrace that had been closed; Finally, throughout the house roof was a ceiling of plaster that hid the actual volume of the steep cover Gable.

© Germán Cabo
© Germán Cabo

Based on a program of basic needs that requires the existence of a single room and a terrace, the project arises as a "loft" in which the only closed part is the bath. In this way, the original volume is put in prospective value: all the interior partitions are deleted to create a unique space where everything happens.

© Germán Cabo
© Germán Cabo

 The fundamental work was based, therefore, on removing and choosing what is going to stay. We only added a slight 'platform' that seems to float in the middle of space and contrasts in materiality with the rest of the original constructive elements.

Sections
Sections

Certain elements were preserved and brought to light, or even "reinterpreted" with another utility, so the past and the future of the house dialogue calmly:

-The anterior and posterior walls were left in the original brick wall, and the entire roof of wood beams was cleaned and restored.

© Germán Cabo
© Germán Cabo

-The old ceiling line was drawn in the space through various resources: with a few light volumetric changes, remaining the height of the original plaster cladding oh the pillars, and retaining the two main beams that supported it.

Floor Plan
Floor Plan

-This preserved wood substructure became the space limit of the attic which is the bedroom, as well as used as part of the new railing glass.

© Germán Cabo
© Germán Cabo

-The small and narrow courtyard became a skylight which illuminates the heart of the House. An old window was preserved as a decorative piece, at the time that brought light to the dining area.

© Germán Cabo
© Germán Cabo

-The ancient woodwork was restored and painted in white to bring more light into the space. An old cupboard became a key piece that serves as a shelf, wardrobe, pantry and warehouse.

© Germán Cabo
© Germán Cabo

-The new linear kitchen which was situated in one of the walls was designed by contrast in gray tones that highlights two volumes twinned with a modern and clean image which moves away from the textures, colors and shapes of the rest of preserved woodwork.

© Germán Cabo
© Germán Cabo

-In the bath a similar method was used: gray volumes and plains are opposed to the textured wall of the old restored window.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: " Loft Renovation in 'El Cabañal' / AMBAU TALLER D’ARQUITECTES" 22 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/789920/loft-renovation-in-el-cabanal-ambau-taller-darquitectes/> ISSN 0719-8884