All
Projects
Products
Events
Competitions

Hostel CONII / Estudio ODS

Hostel CONII / Estudio ODS

© João Morgado © João Morgado © João Morgado © João Morgado + 37

Hostel  · 
Quarteira, Portugal
  • Architects: Estudio ODS
  • Area Area of this architecture project Area: 700.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2016
  • Photographs Photographs: João Morgado
  • Collaborators

    Luis Ferro, Edite Borges
More Specs Less Specs
© João Morgado
© João Morgado

Text description provided by the architects. Building refurbishment and adaptation to Hostel in Quarteira, Portugal. The intervention consists on the rehabilitation and extension of an old building dated from 1896. The building is inserted in the centre of the touristic city of Quarteira in Algarve. Originally the building was erected to dwell the workers from the fish canning industry that was expanding in the region in the last quarter of the XIX century.

© João Morgado
© João Morgado

Since that the building was kept in the same family and has survived to the touristic boom since the 1970's. The fast growth of the city has transformed the cityscape from an average of two floors to more than six floors in the last forty years. The building has a squared footprint and all facades free; two for the street and other two for a courtyard.

© João Morgado
© João Morgado
Before
Before

The strategy for the intervention was to keep the original support walls much as possible, and extend one extra floor in the roof. To archive this, was used a structural light steel framework system for part of the first floor and for new second floor.  

© João Morgado
© João Morgado

The original space distribution revealed a simple frame organization along a corridor that crossed the building in half. This organization grid was kept in both original floors. The new floor turns the corridor perpendicular to its original position allowing the roof to lift and bring indirect light throughout two clerestory windows.

© João Morgado
© João Morgado

The new floor assumes a different finishing material which takes advantage of the structural framework with thinner elements to enhance the expression of the new windows.

Exploded Axonometric
Exploded Axonometric

The materials chosen reflect cost-efficient strategy where only three materials cover all finishing surfaces: The hydraulic floor tiles based on local colors (blues and yellows) and geometric patterns which covers all public areas and corridors; The wet areas finished with small tiles 10x10cm and an industrial wood panel OSB that is present in every space of the hostel, in furniture, flooring in bedrooms, the bunk beds, the kitchen and the wainscoting.

© João Morgado
© João Morgado

The program is separated by floors: In the ground floor the common areas; reception, common kitchen; lounge area and a bar. The first floor holds the mixed dorms with shared bathrooms; and in the second floor holds the double rooms with private bathrooms. The blue exterior shutters announces the reception and the bar entry from the street.

Section
Section

© João Morgado
© João Morgado

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Quarteira, Portugal

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Hostel CONII / Estudio ODS" 26 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/789909/hostel-conii-estudio-ods/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© João Morgado

葡萄牙 CONII 青年旅舍 / Estudio ODS

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.