the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. China
  5. Kokaistudios
  6. Xintai Warehouse Renovation / Kokaistudios

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Xintai Warehouse Renovation / Kokaistudios

  • 19:00 - 21 June, 2016
Xintai Warehouse Renovation / Kokaistudios
Xintai Warehouse Renovation / Kokaistudios, © Dirk Weiblen
© Dirk Weiblen

© Dirk Weiblen © Dirk Weiblen © Dirk Weiblen © Dirk Weiblen + 13

  • Architects

  • Location

    Shanghai, Shanghai, China
  • Design Team

    Andrea Destefanis, Filippo Gabbiani, Pietro Peyron, Li Wei, Liu Chang, He Wenbin, Daniele Pepe, San Dino Arcilla, Liding Yu, Anna-Maria Austerveil
  • Area

    6000.0 sqm
  • Photographs

© Dirk Weiblen
© Dirk Weiblen

Text description provided by the architects. The project is located in Shanghai, on the North bank of the Suzhou Creek. The area, once the vibrating industrial engine of the colonial Shanghai,  is today undergoing an unprecedented and controversial process of transformation, where consistent portions of the original urban fabric, 'carpets' of shikumen intertwined with warehouses and industrial artifacts, are being cancelled together with the memory they represent, replaced by high rise residential and office towers. 

© Dirk Weiblen
© Dirk Weiblen

The warehouse, an early 20 Century British facility for the production and the stock of textiles is among the few testimonies of the industrial history of the city still standing in the area. Its unconventionally big scale, 6000m2 on three floors, and its remarkable state of conservation had it a listed as a protected industrial heritage. In order to survive, the building had to be repurposed to new functions, technologically upgraded and transformed into flexible commercial and office spaces, readapted to a context radically transformed and different from the one it originally belonged to.

© Dirk Weiblen
© Dirk Weiblen

The architectural renovation project, first phase of a process that will include the design of all common areas and part of the future tenants' interiors, was devised as a careful mix of rigorous conservation and innovative solutions. 

Section
Section
Section
Section

The original textures of the building resurfaced though a careful process of survey, cleaning,  removal of non original additions, reconstruction of damaged or lost parts, always reversible and distinguishable from the original.  

© Dirk Weiblen
© Dirk Weiblen

The internal circulation was redesigned around the main atrium, covered by a shimmering glass roof. The light steel-structure balcony, cantilevering from the old brick facade, spirals around the void, connecting the entrance to the upper floors.  A sculptural surface of glass encloses the atrium, resolving roofing and facade with a unifying gesture and terminating in a wood clad canopy under which the new main access to the building is located. 

© Dirk Weiblen
© Dirk Weiblen

Under these two glazed atriums past and present come together, both claiming their rights to expression. The two languages complement each others  in a coherent and balanced whole.

© Dirk Weiblen
© Dirk Weiblen

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Kokaistudios
Office
Cite: "Xintai Warehouse Renovation / Kokaistudios" 21 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/789639/xintai-warehouse-architectural-renovation-kokaistudios/> ISSN 0719-8884
© Dirk Weiblen

光新泰仓库建筑改造 / Kokaistudios