the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. South Africa
  5. The Matrix...cc Urban Designers & Architects
  6. 2016
  7. NMMU B Ed Foundation Phase Building / The Matrix...cc Urban Designers & Architects

NMMU B Ed Foundation Phase Building / The Matrix...cc Urban Designers & Architects

  • 11:00 - 17 June, 2016
NMMU B Ed Foundation Phase Building / The Matrix...cc Urban Designers & Architects
NMMU B Ed Foundation Phase Building  / The Matrix...cc Urban Designers & Architects, © Rob Duker
© Rob Duker

© Rob Duker © Rob Duker © Rob Duker © Rob Duker + 42

  • Structural Engineers

    Sigma Consulting – Hannes Loots
  • Mechanical Engineers

    CARIFRO – Peter Gatang’I, David Frost
  • Electrical Engineers

    CARIFRO – Timothy de Vos, David Frost
  • Text’s Author

    Gareth Leonard
  • More Specs Less Specs
© Rob Duker
© Rob Duker
Site Plan
Site Plan

Text description provided by the architects. The competition was won by the Matrix...cc Architects & Urban Designers, whose scheme proposed a structurally playful building that reformed the previously fenced off connection with the local community through the creation of a public square. The inclusion of the building and greater campus into the surrounding context was one of the primary conceptual drivers.

© Rob Duker
© Rob Duker
1st Floor Key Plan
1st Floor Key Plan
Section Main Building
Section Main Building

In establishing the spatial massing of the proposed site to hold the space, the design reinforces the creation of a strong pedestrian entrance, defined by the spire of the main administration building, accentuating the axial link between the square and campus. 

© Rob Duker
© Rob Duker

The creation of a new campus gateway resulted in the programme of the building being split in two, with a ‘Classroom Building’, consisting of central atrium and gallery space linking three levels of training facilities, lecture rooms and computer facilities, and an ‘Office Building’, which hosts the administration, security and staff facilities. A grand entrance canopy, defining the gateway threshold into the campus and layering the transition between public spaces, visually and spatially links the two buildings.

West Elevation Admin Building
West Elevation Admin Building
South Elevation Admin building
South Elevation Admin building

The orientation maximises natural light and ventilation, creating a bright and inviting atmosphere that permeates the triple volume gallery of the building. Serving as the central circulation spine, the gallery links the various classroom, training and computer centres with a range of communal spaces, conversation pits and a generous open atrium at the entrance. This mix of studio and study spaces is further extended to the outside of the building, where generous verandas, external terraces and an embanked grass amphitheatre allow for a range of personal and communal events.

© Rob Duker
© Rob Duker

The design is further highlighted by the inclusion of a heavy hanging fascia beam that spans along the upper edge of the building.. Much of the clarity of the structure however resides in the minimised palette of materials employed. Guided by the original face brick design used throughout the Missionvale campus, the building limits itself to off-shutter concrete, face-brick and steel, with accents of painted finishes in the corporate red and blue colours of the NMMU.

© Rob Duker
© Rob Duker

Drama in materiality is also created with subtle variations in application and surface; concrete floors are polished to reveal the contrast between the smooth exposed aggregate and off shutter concrete; perforated metal screens designed to enclose the industrial fire escape staircases, while the milled steel roof sheeting to the soft roofs results in a wonderfully textured dappling effect along the southern facade. The colourful mosaic tiles placed on the playful and interactive conversation pit, suspended within the atrium and puncturing the glass facade of the building, create a burst of colour and provide a central focal point.

Detail
Detail
Detail
Detail
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "NMMU B Ed Foundation Phase Building / The Matrix...cc Urban Designers & Architects" 17 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/789609/nmmu-b-ed-foundation-phase-building-the-matrix-cc-urban-designers-and-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Rob Duker

南非 NMMU B Ed 基础设施建筑 / The Matrix...cc Urban Designers & Architects事务所