the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Kindergarten
  4. Japan
  5. Youji no Shiro
  6. 2016
  7. OA Kindergarten / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro

OA Kindergarten / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro

  • 20:00 - 15 June, 2016
OA Kindergarten / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro
OA Kindergarten  / HIBINOSEKKEI  + Youji no Shiro, © Studio Bauhaus, Ryuji Inoue
© Studio Bauhaus, Ryuji Inoue

© Studio Bauhaus, Ryuji Inoue © Studio Bauhaus, Ryuji Inoue © Studio Bauhaus, Ryuji Inoue © Studio Bauhaus, Ryuji Inoue + 19

© Studio Bauhaus, Ryuji Inoue
© Studio Bauhaus, Ryuji Inoue
Plan
Plan

Text description provided by the architects. As building of kindergarten that welcomes 50th anniversary has not been earthquake resistant sufficiently, an urgent measure was required.

We decided that our main theme is to tell the children “fossil fuel and to use

what they can use carefully” from two viewpoints of urgency caused as a result of lack of the earthquake resistance and educational element of the kindergarten,

© Studio Bauhaus, Ryuji Inoue
© Studio Bauhaus, Ryuji Inoue

and not by using an approach where a new building is constructed usually but by constructing using a marine container, reinforcing the earthquake resistance by using the existing structure and renovating,

we realized a construction in short period, suggested to a sustainable society, reduced large volume of carbon dioxide as well as created an ecological and educational environment for the children.

© Studio Bauhaus, Ryuji Inoue
© Studio Bauhaus, Ryuji Inoue

The building was constructed by using the marine container, and it was constructed in the shorter period than other buildings usually constructed.

By connecting to energy saving and reduction of carbon dioxide as well as  using the container that is movable without changing form and can be reused after it is not used any more, we tell the children to use the limited resources carefully.

© Studio Bauhaus, Ryuji Inoue
© Studio Bauhaus, Ryuji Inoue
Section
Section

As for gymnasium, the earthquake resistance is reinforced and renovation is made by using the existing structure. By this, we tell the children to use what they can use carefully.

As for the building, we left roughness of the container outside to make the children find the container easily whereas wood where they can feel warmness sufficiently is used inside. By this, they can feel comparison of inside and outside.

We intended to make the children find that the gymnasium was reconstructed by leaving the existing form of roof.

© Studio Bauhaus, Ryuji Inoue
© Studio Bauhaus, Ryuji Inoue

By opening the nursing room and teachers’ room toward outside, people can feel what is going on in the room from outside where people in the area can feel what is going on in the kindergarten when they pass.

When we worked on the measure of earthquake resistance, we designed that the kindergarten, which has been existing with the area for 50 years since its foundation, is an important part of the area where it is open to the area and people can come easily. 

© Studio Bauhaus, Ryuji Inoue
© Studio Bauhaus, Ryuji Inoue

Signs of kindergarten name and class were made by using Japanese zelkova in the garden.

By designing the trees, which were not removed in the construction, in the place where the children can see and reusing them, we tell the children as a consideration to global environment and ecological education with continuation of memory. 

© Studio Bauhaus, Ryuji Inoue
© Studio Bauhaus, Ryuji Inoue
Elevation
Elevation

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
HIBINOSEKKEI
Office
Youji no Shiro
Office
Cite: "OA Kindergarten / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro" 15 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/789511/oa-kindergarten-hibinosekkei-plus-youji-no-shiro/> ISSN 0719-8884
© Studio Bauhaus, Ryuji Inoue

用集装箱建成的日本OA幼儿园 / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro