the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Vietnam
  5. MM++ architects
  6. 2015
  7. Micro Town House 4x8m / MM++ architects

Micro Town House 4x8m / MM++ architects

  • 19:00 - 23 June, 2016
Micro Town House 4x8m / MM++ architects
Micro Town House 4x8m / MM++ architects, © Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

© Hiroyuki Oki © Hiroyuki Oki © Hiroyuki Oki © Hiroyuki Oki + 24

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Text description provided by the architects. In the fast growing Vietnamese economy, ways of living are changing and middle class people tend to prefer living in high rise building apartment rather than in the typical small urban alley, called “Hẻm”. Hẻm are now considered by many people as dirty, crowded and unsafe.
However, they are a vital component of Ho Chi Minh City street network and the social life of the city’s inhabitants.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Far from any conceptual statement, this project proposes an alternative, showing potential rehabilitation of this urban fabric in need of revitalization.

Model
Model

Site Characteristics
The house is built on an irregular shaped 4m wide and 8m deep plot in a typical small alley of Phu Nhan District, a heavily populated central district of Ho Chi Minh City. It was designed for a Family of 4 members, on 4 levels: Ground floor, mezzanine, 2 floors and roof terrace.
The project sticks to this irregular shape, except on the front where a balcony and a small courtyard create a “buffer space” between the public space and the house. The roof terrace, accessible, connects the house’s inhabitants with the city scape.
The site is surrounded by disparate constructions and the environment is visually chaotic.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Space Optimization and Coziness
With 32 m2 per floor, layout and interior design are the key factors to optimize each space in order to meet all the functions required and gives a sense of coziness despite promiscuity.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Natural Lighting and Crossing ventilation
The house is widely open on the front elevation set back. In addition, the vertical timber screen prevents from direct view into the house.
The free side elevation allows bringing light on each floor in every room. In the back, the staircase doesn’t have any windows but a random perforated wall bringing enough light and sufficient airflow through the house.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

View the complete gallery

About this office
Cite: "Micro Town House 4x8m / MM++ architects" 23 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/789502/micro-town-house-with-tinted-timber-screen-mm-plus-plus-architects-plus-jose-antonio-coderch/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Hiroyuki Oki

越南染木格栅微住宅 / MM++ architects事务所与

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.