Nursery in Paris / de Alzua+

Nursery in Paris / de Alzua+

© Sergio Grazia © Sergio Grazia © Sergio Grazia © Sergio Grazia + 15

  • Architects: de Alzua+
  • Area Area of this architecture project Area:  1300
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2014
  • Photographs Photographs:  Sergio Grazia
  • Engineering Offices :BETOM Ingénierie / Cap Terre
  • Economist:JP Tohier & Associés
  • Environmental Approach :HQE / Label Plan Climat
  • Client:SIEMP, Paris, France
  • Cost:3.9 M Euros
  • Architect In Charge:de Alzua+
  • Design Team:Angélique Sternheim, Sarah Munch, Matthieu Merlier
  • City:Paris
  • Country:France
More SpecsLess Specs
© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

Text description provided by the architects. The program, packed and complex, offers a dual programming in the same site, including a childcare centre with its staff housing and 13 students housing units.

The project must integrate different qualities: openness and privacy, daytime operation for the childcare centre, evening and night for the housing, friendliness and safety...

Master Plan
Master Plan
Section
Section

The nursery is set up on the first two levels and the housing overhang on the two upper levels.

The ground floor reminds this typical base effect of the Parisian buildings. It has a texture, a particular material, made of rough bricks. Some glazed color bricks are randomly embedded at different heights dancing on the façade. Their colors discreetly recall the vocation of the building intended for children.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

In the higher levels, a wired glass skin called reglit unifies the facade. Sometimes opalescent, opaque or opened by windows, it discloses the activity taking place in the common areas of the housing units. In the evening, it shines and forms an urban window on the street while the nursery falls asleep.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

The street façade develops a large loggia on the second level. Overlooking the street, children feel protected while they are observing the surroundings from their headland and satisfying their growing curiosity. The garden is like a microcosm where every children’s living unit can focus on. The outdoor spaces allow different uses, adapted to different ages, seasons, times of day.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

In the nursery, the functional simplicity of the plan allows children and adults to locate themselves easily.

Friendly, open, functional and programmatic nesting; the new equipment reflects the values of the neighborhood and it will surely become its strong element.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Rue Romy Schneider, 75018 Paris, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Nursery in Paris / de Alzua+" 01 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/788503/nursery-in-paris-de-alzua-plus> ISSN 0719-8884
© Sergio Grazia

巴黎简洁而包容的托儿所 / de Alzua+

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.