We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Supreme Sport Village / LAD

Supreme Sport Village / LAD

Courtesy of ©LADCourtesy of ©LADCourtesy of ©LADCourtesy of ©LAD+ 24

  • Architects: LAD
  • Area Area of this architecture project Area:  2000
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Client:Tor Sapienza 2008 S.R.L
  • Program:1700 M² Sport+ 300 M² Commercial
  • Patners In Charge:Francesco Napolitano, Simone Lanaro
  • Design Team:Michelangelo Sabuzi Giuliani, Maria Carla Lini, Marcello Amalfitano
  • City:Rome
  • Country:Italy
More SpecsLess Specs

Text description provided by the architects. The "Supreme Sport Village" is a sports center located in Rome, in a suburb called Tor Sapienza, close to the eastern border of the city between Via Collatina and Via Prenestina.

Courtesy of ©LAD
Courtesy of ©LAD

The project is situated in the green spaces along Viale Giorgio Morandi and is placed in the center of the area,  therefore the architectural volume works as a filter between the parking lot and the sports fields.

Courtesy of ©LAD
Courtesy of ©LAD
Plan
Plan
Courtesy of ©LAD
Courtesy of ©LAD

The building is made up of three units: the first two blocks have a single level and a flat roof, while the main unit has a gabled roof and a double height space inside.

Details
Details

The first block, aligned parallel to Viale Giorgio Morandi, is detached from the other two: this detachment creates a long entry hall that directly connects the car park to the sports fields.

Courtesy of ©LAD
Courtesy of ©LAD

The reception and the circulation paths to the rest of the structure are organized inside the lobby. Stairs are placed symmetrically to the hall's axis, close to the south entrance. The two stairscases are meant to differentiate the primary circulation paths: the one in the first block is used by visitors and patrons of commercial spaces and catering, while the one in the main block is exclusively used by athletes. All locker rooms, separated into those for swimming and those for fitness activities, are located in the basement. 

Courtesy of ©LAD
Courtesy of ©LAD

The first one-storey unit contains commercial spaces and a resturant; every space is accessible both from outside and from the hall. The second block, which is also single-storey, is served by a corridor, and contains guests toilets, administration offices, a space for children and a physiotherapy center. Similar to the first block, here all the functional spaces have two entrances as well. The main unit holds two swimming pools and a gym. The inner pools enjoy a direct visual communication with the outside pool.

Courtesy of ©LAD
Courtesy of ©LAD

The size of the hall is higher at the south entrance, generating a volume that works as a connection to the roof of the first block and to the double height space of the main unit. This mezzanine level contains a path reserved for guests and a fitness area, accessible from the main unit's staircase, in order to separate visitor paths from those of the athletes. All sports areas are connected by a large elevator, which can easily and safely transport a wounded athlete and bring him or her to the first aid area.

Courtesy of ©LAD
Courtesy of ©LAD

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Viale Giorgio Morandi, Rome, Italy

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Supreme Sport Village / LAD" 29 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/788292/supreme-sport-village-lad> ISSN 0719-8884
Courtesy of ©LAD

意大利的超级运动村 / LAD

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.