the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. David Chipperfield Reveals New Renderings for Nobel Center in Stockholm

David Chipperfield Reveals New Renderings for Nobel Center in Stockholm

David Chipperfield Reveals New Renderings for Nobel Center in Stockholm
David Chipperfield Reveals New Renderings for Nobel Center in Stockholm, Courtesy of David Chipperfield Architects
Courtesy of David Chipperfield Architects

David Chipperfield Architects has made further refinements to the design for the Nobel Center in Stockholm. First revealed in October 2013, the project received harsh criticism for being an incongruous presence in the city’s historic center, which lead to a reduction in size amidst other changes in September of last year. Building on the 2015 revision, a more finalized version of the design has now been revealed in new exterior and interior renderings.

Courtesy of David Chipperfield Architects Courtesy of David Chipperfield Architects Courtesy of David Chipperfield Architects Courtesy of David Chipperfield Architects + 32

Courtesy of David Chipperfield Architects
Courtesy of David Chipperfield Architects

The Center’s ground floor, with an entrance hall, flexible exhibition space, café-bar, and bookshop, is open and accessible, creating a dialogue between the institution and the public, and vice-versa. The building’s mixed-functions will serve purposes related to exhibitions, education, conferences, and hospitality.

Courtesy of David Chipperfield Architects
Courtesy of David Chipperfield Architects

The main architectural feature of the Center is the fourth floor auditorium, which will become the hosting space for the Nobel Prize Ceremonies for Sciences, Literature and Economics, as well as hosting other conference events. The fifth floor will contain the facility’s main restaurant and bar, expanding and deepening the public reception of the building.

Courtesy of David Chipperfield Architects
Courtesy of David Chipperfield Architects

South East Elevation South West Elevation North West Elevation North East Elevation + 32

The structure’s facade is a series of “bronze fins” employed in varying densities. The office compares the resultant characteristic to fabric, “Like a dress, the façade...envelops the building.” A tiered design gives emphasis to the Center’s middle section, where the auditorium space is located, while also allowing for a terrace condition to be realized on the fifth floor. According to the architects, “The choice of materials for the building not only reflects the dignified noblesse of the inner city area but establishes, in a metaphorical sense, the new Nobel Center as a shining beacon of light in Stockholm, akin to the role of the Nobel Prize.”

Ground Floor in Site
Ground Floor in Site

Second Floor Third Floor Fourth Floor, Nobel Night Arrangement Fifth Floor + 32

The site of the building has not changed in the revision process, and the Nobel Center remains a “solitaire” on the Blasieholmen peninsula in the center of Stockholm, next to the Swedish National Museum. With its proximity to other institutional buildings and a south-facing public garden, the Center seeks to establish the area as an even more prominent destination for culture. The building – the first independent home for the award in its history – is slated for completion in 2019.

  • Architects

  • Location

    Nybrokajen 1A, 111 48 Stockholm, Sweden
  • Architect in Charge

    David Chipperfield Architects Berlin
  • Design

    David Chipper eld, Christoph Felger – Partner
  • Project Management

    Harald Müller – Partner
  • Project Architects

    Kristen Finke, Peter von Matuschka, Wiebke Ahues
  • Structural Engineer

    Arup, Konkret
  • Façade Consultant

    Arup
  • Contact Architect

    AIX Arkitekter
  • Acoustics Auditorium

    Müller BBM
  • Renderings

  • Area

    18980.0 sqm

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
David Chipperfield
Office
Cite: Vladimir Gintoff. "David Chipperfield Reveals New Renderings for Nobel Center in Stockholm" 25 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/788246/david-chipperfield-reveals-new-renderings-for-nobel-center-in-stockholm/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of David Chipperfield Architects

大卫·奇普菲尔德事务所公布了瑞典诺贝尔中心新效果图片