the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Student Hall
  4. United States
  5. Studio E Architects
  6. 2015
  7. UCLA Saxon Suites / Studio E Architects

UCLA Saxon Suites / Studio E Architects

  • 12:00 - 26 May, 2016
UCLA Saxon Suites / Studio E Architects
UCLA Saxon Suites  / Studio E Architects, © Benny Chan
© Benny Chan

© Benny Chan © Benny Chan © Benny Chan © Benny Chan + 28

  • Architects

  • Location

    Los Angeles, CA, USA
  • Area

    104275.0 ft2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Landscape Architect

    Spurlock Landscape Architects
  • Structural Engineer

    KPFF
  • Mechanical/Plumbing Engineer

    Stantec
  • Electrical Engineer

    Michael Wall Engineering
  • Civil Engineer

    KPFF
  • Sustainability Consultant

    GAIA
  • Fire and Life Safety

    Jensen Hughes
  • Signage

    Newsom Design
  • More Specs Less Specs
© Benny Chan
© Benny Chan

Text description provided by the architects. All housing, but student housing especially, benefits from a network of figural and easy to use spaces and circulation to make a sense of place and connection. The site redesign captured the opportunity created by emergency vehicle access to make a “clearing” with a clearly articulated esplanade connecting this site to the larger campus. The new commons straddles this esplanade with gathering spaces. Acknowledging the difficult soil condition, the commons cantilevers more than 30’ over this poor soil making indoor spaces above and outdoor spaces below. The newly reconfigured site now emphasizes community through a multitude of areas that provide chance encounters which are so important to student life.

© Benny Chan
© Benny Chan
Section
Section
© Benny Chan
© Benny Chan

SITE CONDITIONS: The 2.8 acre site sits in the north western corner of the UCLA campus along De Neve Drive. The eastern third of the site was found to have more than 60’ of undocumented and unsuitable soil. Additionally, the existing complex did not provide adequate emergency vehicle access and suffered from a “placelessness” that discouraged connection and community. The site did, however, have a dense canopy of trees.

© Benny Chan
© Benny Chan

PROGRAM: 96 two bedroom suites were stripped to the studs and rebuilt. A meager common building was demolished and replaced with a new 2story building that includes gathering spaces, study lounges and offices.

Diagram
Diagram
Diagram
Diagram

MATERIALITY: Renovated buildings were reclad in a mix of cement board sidings and a composite fiber reinforced hybrid cladding called “Resysta”. Stairs and bridges, as the most visible and active parts of the circulation system, have stainless steel incisions with glass rails and back-lit acrylic panels. The neutral palette of the renovated building’s envelope is contrasted with lighter and brighter “insides”.

© Benny Chan
© Benny Chan

The Commons is an expressed steel frame structure with a hovering weathering steel box over edge to edge glazing enclosures at the ground level. The undersides are clad in reclaimed Douglas Fir spaced to allow for lights and mechanical devices. The weathering steel box pivots on a brick clad service bar containing the restroom, mechanical spaces and the laundry room. Its “vee“ shape directs all storm water down a rain chain into an integrated biofiltration basin. Expressive stairs encourage walking up instead of using the elevator. The blank upper level wall overlooking the plaza is designed for community movie nights on the plaza. Students have also started using it to project gaming tournaments.

© Benny Chan
© Benny Chan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Studio E Architects
Office
Cite: "UCLA Saxon Suites / Studio E Architects" 26 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/788196/ucla-saxon-suites-studio-e-architects/> ISSN 0719-8884
© Benny Chan

加州大学洛杉矶分校撒克逊学生活动中心 / Studio E Architects