the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Day Care
  4. Japan
  5. Aisaka Architects’ Atelier
  6. 2015
  7. Amanenomori Nursery School / Aisaka Architects’ Atelier

Amanenomori Nursery School / Aisaka Architects’ Atelier

  • 20:00 - 23 May, 2016
Amanenomori Nursery School / Aisaka Architects’ Atelier
Amanenomori Nursery School  / Aisaka Architects’ Atelier, © Shigeo Ogawa
© Shigeo Ogawa

© Shigeo Ogawa © Shigeo Ogawa © Shigeo Ogawa © Shigeo Ogawa + 22

  • Structure

    Steel
  • Structural Engineer

    Kanebako Structural Engineers
  • Site Area

    2,051.59 sqm
  • Total Floor Area

    1,493.54 sqm
  • More Specs Less Specs
© Shigeo Ogawa
© Shigeo Ogawa

Circular ring shaped structure around the soil, water and green
A nursery school of two-story building with rooftop terrace features 3-dimensional and circuit style structure located in Funabashi city. The concept of its design is to provide enough space for 160 children to play around in the nature and also for all their parents and nursery staff to feel safe.

© Shigeo Ogawa
© Shigeo Ogawa

The south quarter of the site is used for entrance walkway, and the rest of the part is for nursery space. Placing rooms for office staff, nursery staff and cooks on the border between entrance and nursery space achieves both simplicity and security. We designed the circular ring shaped structure that provides enjoyable playground for children and easy access to escape route in case of emergency, having the courtyard in the middle, planting trees along the outer edge, and installing the deck, slopes, stairs, and the bridge along the circle between them. Covered with the solid trapezoid-shape wall and roof outside, its overall structure achieves to protect children’s pleasure with its strength. Its O-shaped building surrounding the courtyard with outside corridor with eaves for weather protection also provides comfort and a sense of safety to adults. This structure helps busy parents to drop and pick up their children quickly without taking off shoes and nursery staff to help each other on the other side.

© Shigeo Ogawa
© Shigeo Ogawa
© Shigeo Ogawa
© Shigeo Ogawa

Outer space of each floor provides not just open space outside, but also various changes, such as sunny spot and shade, higher eaves and narrower space under eaves, slopes, hills and cavities produced by changing the direction and the height of floors and roofs, so that children to spend the whole year here do not get bored. The half-circle-shaped spot garden to help ventilation also nurtures children’s affection to the nature by planting greens in the center. From the perspective of dietary education to develop children’s appreciation and interest toward food, we place the vegetable garden on the rooftop and glass-walled kitchen on the first floor. The floor level of kitchen is settled lower to let children look into kitchen, in the same time, it is able to keep an eye on the courtyard in a cross shape to compensate for blind spot from the office.

© Shigeo Ogawa
© Shigeo Ogawa
Plan
Plan
© Shigeo Ogawa
© Shigeo Ogawa

Environmental Plan
For thorough energy saving, we adopt the eaves to control sunlight, the spot garden to improve ventilation, the rooftop deck and vegetable garden for heat insulating of rooftop, Earth Tube heating system to use geothermal heat, the river and the pond to reuse the rainwater, and solar panels to produce circulating power. Watching these structures in daily life, children can learn about "the nature" including phenomenon about plants or the wind and rain.

© Shigeo Ogawa
© Shigeo Ogawa


Detailed Design
Round chamfering was done for walls and railings necessary for safety reasons and also for the edge of light and skylight in every part of the building using it as a motif of design. The half-circle-shaped spot garden brings children the affection to the nature by catching their attention to the green planted in the center.

Section
Section

Finishing work of Interior and Exterior
In order to give children the opportunity to learn the name of materials with feeling its original texture in the same time, we try to use “wood as wood-like, steel as steel-like and stone as stone-like” to keep the original texture of each material. From this perspective, we didn’t use the primary colors. Instead, we exploit the 3-dimensional and so-called “primary color-like” structure to provide contrasting experience using the various spatial features and environment.

© Shigeo Ogawa
© Shigeo Ogawa

"Amane"
“Amane” is one of the Japanese kanji that stands for “round,” “around” or “all-around”, which represents the wish of the nursery school to let children feel the blessing of the all-around nature and also its architectural feature of circular shape around the woods. We wish that children can go around both inside and outside of the building, feeling everything around here, and nourish their sensibility and ability to think.

© Shigeo Ogawa
© Shigeo Ogawa

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Amanenomori Nursery School / Aisaka Architects’ Atelier" 23 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/787963/amanenomori-nursery-school-aisaka-architects-atelier/> ISSN 0719-8884
© Shigeo Ogawa

日本千叶弥森幼儿园 / Aisaka建筑工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.