the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Pier
  4. China
  5. ATA
  6. 2014
  7. Library on the Quay / ATA studio

Library on the Quay / ATA studio

  • 20:00 - 30 May, 2016
Library on the Quay / ATA studio
Library on the Quay / ATA studio, © ZhongNing
© ZhongNing

© ZhongNing © ZhongNing © ZhongNing © ZhongNing + 30

  • Architects

    ATA
  • Location

    Riverside Park, Tongling, Anhui, China
  • Architect in Charge

    LiZhu, Wang Jia Jun
  • Design Team

    ATA studio, Architects & Engineers Co. , LTD of Southeast University
  • Area

    500.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© ZhongNing
© ZhongNing

Text description provided by the architects. This project is a library built on an abandoned quay by the riverside. The library is an important part of the riverside park that was converted from an industrial wharf.The purpose of the library is not only to provide a place to read books and viewing for people, but also to preserve the historical memory of the place.

© ZhongNing
© ZhongNing

The quay was constructed of rubble and concrete. It is 40 meters long and 14 meters wide. We designed a 32*14 meters steel structure which is supported by 6 reinforced concrete columns on the quay. At the bottom of the building, there is the quay space.

© ZhongNing
© ZhongNing

In the middle of the building, there is the reading room of the library. On the top of the building, there is the platform that could see the whole riverside. The rough rubble,hard steel and soft bamboo which reflect the Chinese's natural view at this moment..

© ZhongNing
© ZhongNing

Through a sloping ramp enter the library reading room. In the patio nearby the main entrance, there is a steel stair which is connected with the quay. On the other side of the building, some of the wooden steps leading up to the roof were arranged on the sloping lawns.

© ZhongNing
© ZhongNing

The interior space of the library is surrounded by three bookshelf walls. The desks are closed to the bookshelf walls.

© ZhongNing
© ZhongNing

People can see the river through the window. Inside the bookshelf enclosure, there is a ladder shape reading space. The ceiling of the ladder shape space is a bamboo device -- "The upside-down landscape". It shakes gently in the breeze. It looks like a symbol of Chinese humanistic philosophy.

© ZhongNing
© ZhongNing
Sections
Sections
© ZhongNing
© ZhongNing

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Library on the Quay / ATA studio" 30 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/787885/library-on-the-quay-ata-studio/> ISSN 0719-8884
© ZhongNing

安徽铜陵滨江生态公园里的码头书屋 / 东南大学建筑设计研究院有限公司建筑技术与艺术(ATA)工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.