the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. José Luis Muñoz
  6. 2015
  7. La Casa de Los Vientos / José Luis Muñoz

La Casa de Los Vientos / José Luis Muñoz

  • 03:00 - 20 May, 2016
La Casa de Los Vientos / José Luis Muñoz
La Casa de Los Vientos  / José Luis Muñoz

La Casa de Los Vientos  / José Luis Muñoz La Casa de Los Vientos  / José Luis Muñoz La Casa de Los Vientos  / José Luis Muñoz La Casa de Los Vientos  / José Luis Muñoz + 22

  • Architects

  • Location

    La Línea de la Concepción, Spain
  • Promoter

    Antonio Castillo López
  • Area

    193.5 sqm
  • Project Year

    2015
  • Collaborators

    Marta Reguera Gutiez (estudiante de arquitectura), Sara Pavón Castillero (arquitecta)
  • Constructor

    Antonio Castillo López, Mellado Romero Construcciones
  • Technical Architect

    Alberto Roldán Maldonado
  • Budget

    127.500 euros
  • More Specs Less Specs

The Casa de Los Vientos matches, in a precise and precious way, geographical features, users’ expectations, programmatic versatility, honest architecture and economical restrictions due to the present context.

The final project of Casa de Los Vientos arises in 2012, after dismissing a greater previous project for economic reasons. The new project required to cut off the building cost up to 600€/m2 as well as to reduce the floor area while keeping the basic need program for a holiday home for a four member family, three generations included. 

As an architect, the challenge was exciting: creating a new project to build a home as decent as the prior proposal for the same family, in the very same place and starting with three times less the budget planned for the initial project.

Plan
Plan
Plan
Plan

The new project is approached as an answer to the place and the expectations of the users in terms of leisure, comfort and economical adjustment. To do so, the following key principles were highlighted in the project and during the construction:  

a. The shape emerges from the orientation, from the prevailing winds and from the premise of enjoyment of the outside spaces and their views.

b. Honest architecture and material honesty are accepted. 

c. Austerity in terms of means is assumed and beauty is found in the inexpensive.

Section
Section
Diagram
Diagram

The built-up volume and the spaces’ geometry arise from the orientation, the logic of prevailing winds and the views to the sea, the peñón de Gibraltar, Morocco and the Sotogrande beaches. The result is a two floor house, minimal and necessary in the inside, and offering a maximal use of the outdoor spaces. A sort of porches, terraces, windbreak walls and balconies shape a volume offering outdoor spaces to be used all days of the year, depending on the direction of the winds.

The resting spaces are located in the ground floor. The upper level hosts two outdoor enjoyment spaces. On the one hand, the Terraza de Levante, which occupies a horizontal platform with two benches and the pool, SE oriented. The form of this volume protects it from the Poniente, the prevailing and colder wind of the area. On the other hand, the Terraza de Poniente is located on the roof and protected of the Levante wind by a windbreak wall. The views from this terrace open over the peñón de Gibraltar and Morocco.

The structure of the building is developed on the basis of load-bearing walls made of honeycomb clay blocks and reinforced concrete, both exposed in the ground floor and reinforced in central points by means of concrete pillars. First floor volume is made of a structure of reinforced concrete in pillars and slab in roof and enclosures, also made of honeycomb clay blocks. As these are more exposed to the winds, they are coated with white-coloured waterproof rendering mortar. The good weather conditions of the place allow the use of 29 cm tick thermal clay as enclosure, without needing more insulation reinforcement.

Both indoors and outdoors, honesty has been at the core of all construction choices. The thermal clay and concrete wall structure shows up sincere, creating interesting contrasts with the painted plaster of the partition walls inside. This contact, expressly highlighted, creates a dialog of materials showing all the phases of the construction process.

Due to the strong budget restrictions, both for the project and the construction, an exhaustive exercise of management and economic monitoring was assumed and required from the beginning of the creative process of the intervention.

View the complete gallery

About this office
José Luis Muñoz
Office
Cite: "La Casa de Los Vientos / José Luis Muñoz" 20 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/787723/la-casa-de-los-vientos-jose-luis-munoz/> ISSN 0719-8884