We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

136 Moorhouse Ave / Phil Redmond Architecture + Urbanism

136 Moorhouse Ave / Phil Redmond Architecture + Urbanism

© Hazel Redmond Photography © Hazel Redmond Photography © Hazel Redmond Photography © Hazel Redmond Photography + 15

Christchurch, New Zealand
  • Structural Engineers:TMCo Limited
  • Hydraulic Engineers:TMCo Limited
  • Fire Engineers:TMCo Limited
  • Mechanical:TMCo Limited
  • Land Surveyors:Access Land Surveying
  • Main Contractors:Amalgamated Builders Limited, Amalgamated Builders Limited , Thermosash Limited
  • City:Christchurch
  • Country:New Zealand
More SpecsLess Specs
© Hazel Redmond Photography
© Hazel Redmond Photography
Plan
Plan

Text description provided by the architects. Located overlooking the proposed Metro Sports Facility at the Western end of Moorhouse Ave on the fringe of the Christchurch CBD, the brief called for a new commercial development with a mix of bulk retail, office space and hospitality.

As the new building is on a major arterial route in Christchurch, it primarily experienced while driving. Our design approach was to generate the building as a billboard that shifts dynamically as you drive East or West along Moorhouse Ave, capturing the motorists’ attention.

© Hazel Redmond Photography
© Hazel Redmond Photography
Elevation
Elevation

The building is cast as collection of characters and references to Christchurch’s architectural canon. Amongst others, the cast includes the striped façade of the Antigua Boat Sheds, and the zigzag verandah of Paul Pascoe’s, now lost, Christchurch Domestic Airport Terminal.

During demolition of the previous earthquake damaged building on site a large hand painted sign was revealed, ‘The Farmers’. As this sign would be archived again, between our new building and the neighbours’ existing building, we decided it should to be translated into the design of the façade of the new building.

© Hazel Redmond Photography
© Hazel Redmond Photography
Diagram
Diagram

An abstract machine was created to manipulate the vertical sun shading fins and gloss/matt Alucobond panels of the façade through Binary and Morse code to give the impression of a random fin and façade pattern, allowing the ‘The Farmers’ sign to be coded within the new façade.

Functionally, the ground floor consists of a café/restaurant space at the entrance corner. This space opens an outdoor dining area underneath the faceted mirror stainless soffit of the cantilevered floor above.

© Hazel Redmond Photography
© Hazel Redmond Photography

The remainder of the ground floor consists of large format retail and office space.

The first floor is accessed via a dramatic double height foyer space, which is capped with a large skylight. A faceted wall battened with cedar cascades down from the skylight to the ground.

The foyer staircase is defined a blackened steel balustrade which folds into flush into the tiled floor at the base of the staircase.

© Hazel Redmond Photography
© Hazel Redmond Photography

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:136 Moorhouse Ave, Addington, Christchurch 8011, New Zealand

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "136 Moorhouse Ave / Phil Redmond Architecture + Urbanism" 13 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/787694/136-moorhouse-ave-phil-redmond-architecture-plus-urbanism> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.