the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. Spain
  5. Estudio Urgari
  6. 2015
  7. Nursery School in Zubieta Extension / Estudio Urgari

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Nursery School in Zubieta Extension / Estudio Urgari

  • 15:00 - 16 May, 2016
Nursery School in Zubieta Extension / Estudio Urgari
Nursery School in Zubieta Extension / Estudio Urgari, © Jorge Allende
© Jorge Allende

© Jorge Allende © Jorge Allende © Jorge Allende © Jorge Allende + 16

  • Architects

  • Location

    20170 Zubieta, Gipuzkoa, Spain
  • Architects in Charge

    Patxi Gastaminza, Jose Javier Uranga, Itziar Modrego, Jesús Etxeberria
  • Area

    331.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Promoter

    Ayuntamiento de Donostia-San Sebastián
  • Builder

    Urbycolan
  • Timber Company

    Egoin Sl.L.
  • Editor Team and Project Managers

    Estudio Urgari SL
  • Technical Architect

    Arantxa Agirre y Naiara Ollo
  • Engineer

    Susana Martínez
  • Budget

    353.358,36 €
  • More Specs Less Specs
© Jorge Allende
© Jorge Allende

Text description provided by the architects. The project to build an extension on to the nursery school in Zubieta (Ikastola Zubieta) was designed at the request of Donostia-San Sebastian City Council, given the need to increase the number of classrooms and solve the construction and quality deficiencies displayed by the various prefabricated modules where classes were being given on a temporary basis and where the dining room was located. 

© Jorge Allende
© Jorge Allende

The challenges that the project needed to address were as follows: to integrate the intervention into the existing building and the rural landscape in which it is located; to improve the functionality and energy efficiency of the building; to provide the whole with an image allowing it to be easily identified as an ikastola (Basque-medium school) or school for children; to limit the completion of the work to one school term. 

Plan
Plan
Section
Section

The solution proposed called for an adjoining timber unit positioned along the length of the existing building with a profile of one floor only. The arrangement of pitches for the roofs and the combination of windows on the façade at various heights, and in various sizes and colours in shades of green and the timber finish were the tools that succeeded in turning the idea of the project into reality. 

© Jorge Allende
© Jorge Allende

The design and layout of gaps addresses the aim of providing a high degree of natural light, and splashing the timber volumes with elements of colour at different heights allows the children to have lines of sight through them. The exterior cladding of the roof comprises light-grey metal sheets, thus giving the roof a sense of lightness and light and providing it with a neutral character within the urban environment. The porches at the entrance to the buildings are formed by the roof itself as it continues its own fractured profile, and by the two vertical wall sections where the slats of the timber panels open, thus creating a visible filter. 

© Jorge Allende
© Jorge Allende

The distribution proposed for the ground plan allows systematised, off-site construction to be carried out to address the need to complete the works as quickly as possible, between September and December. That is why, apart from the foundations, nearly all the units of the works are prefabricated, with the use of prefabricated CLT panels a distinctive feature. These panels form façades, interior partitions, roofing and exterior cladding. They are made to measure off-site, which means that the actual on-site execution can take advantage of easy assembly and be carried out in a fast and systematised way. 

© Jorge Allende
© Jorge Allende
Details
Details
© Jorge Allende
© Jorge Allende

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Estudio Urgari
Office
Cite: "Nursery School in Zubieta Extension / Estudio Urgari" 16 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/787488/nursery-school-in-zubieta-extension-estudio-urgari/> ISSN 0719-8884
© Jorge Allende

西班牙苏维耶塔幼儿园扩建项目 / Estudio Urgari