the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. Czech Republic
  5. Makovský & partners
  6. 2014
  7. Mixed Use House / Makovský & partners

Mixed Use House / Makovský & partners

  • 04:00 - 15 May, 2016
Mixed Use House / Makovský & partners
Mixed Use House  / Makovský & partners, © Manfred Seid
© Manfred Seid

© Manfred Seid © Manfred Seid © Manfred Seid © Manfred Seid + 36

  • Cooperation

    Lukáš Poláček
  • Structural Engineering

    Projekt Holding, a.s., Brno
  • General Contractor

    Makovský & partners, Brno
  • More Specs Less Specs
© Manfred Seid
© Manfred Seid

Concept

To present a building of a universal typology constrained by the narrow plot in urban context. To create a clear structure, to use materials and details which evoke the atmosphere of minimalist architecture.

© Manfred Seid
© Manfred Seid

Report

Makovský & partners designed and built a terraced house in the Brno neighbourhood of Žabovřesky where the plots are typically narrow and constrained. Although this 105 m2 site faces a busy street we managed to create 1027 m3 of quiet comfortable space. The structure is divided into a four-story house and a one-story courtyard pavilion that meet/connect in a sunlit atrium.

© Manfred Seid
© Manfred Seid

The design of clear geometrical schema is reflected in the prefab concrete structure and aims to create a universal space on each floor. The proportions of the volumes, their zoning, and the dimensions of the exterior and interior spaces rigorously reflect the human scale. The transparency of the building, the architecture of both horizontal and vertical flat surfaces allows creating a continuous space between the street and the inner pavilion on this long, only 4.8m wide, plot. The exposed reinforced concrete load-bearing structure of the external skin intentionally contrasts with the dematerializing white colour of the transverse stiffening walls and the horizontal and vertical interior surfaces /thermal insulation, floor finishes/. This abstract solution creates an atmosphere of concentration and does not burden the human psyche with details. At the same time the large glazing on the front facade communicates with the busy street and the upper floors have views of the city.  Rational architecture and maximal reduction is a long-term programme of the Makovský & partners studio.

© Manfred Seid
© Manfred Seid

The main entrance from the street Minská opens to a corridor which leads to the atrium where is situated a steel staircase that makes access to the upper floors. Behind the dominant glass wall of the atrium is discovered the low courtyard pavilion – a “studio” lit by the skylights. The four-story building has a disposition repeated on all floors: two spaces with generous glazing which are separated by a core with minimalist bathroom and kitchenette.

Section
Section

The constrained site with high ground water level required foundation on micro-piles. The limited width of 4.8m site was overcome by the prefabricated structure of the reinforced concrete external skin and stiffening internal walls. The insulation material Multipor was used to create a thermal comfort as well as to enhance fire protection.

© Manfred Seid
© Manfred Seid

During the construction the Makovský & Partners office has learned how difficult and economically demanding is to build on terraced plot in the city development. The construction could be realized only thanks to the understanding and generosity of the investor.

© Manfred Seid
© Manfred Seid

View the complete gallery

About this office
Makovský & partners
Office
Cite: "Mixed Use House / Makovský & partners" 15 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/787398/mixed-use-house-makovsky-and-partners/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Manfred Seid

捷克多功能房屋 / Makovský & partners

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.