the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Architecture
  4. Mexico
  5. em-estudio
  6. 2015
  7. The Jazz Foundation / em-estudio 

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

The Jazz Foundation / em-estudio 

  • 19:00 - 12 May, 2016
The Jazz Foundation / em-estudio 
The Jazz Foundation / em-estudio , © Ivan Esqueda Martínez 
© Ivan Esqueda Martínez 

© Ivan Esqueda Martínez  © Ivan Esqueda Martínez  © Ivan Esqueda Martínez  © Ivan Esqueda Martínez  + 25

  • Architects

    em-estudio 
  • Location

    Puerto Vallarta, Jal., Mexico
  • Client

    The Jazz Foundation
  • Interior Design

    Tónico Visual 
  • Area

    371.0 sqm
  • Project Year

    2015

Text description provided by the architects. The project is born with the intention of creating a multidisciplinary cultural forum in which Jazz is the main exponent.

© Ivan Esqueda Martínez 
© Ivan Esqueda Martínez 

The building is located on Puerto Vallarta’s “Malecón” (boardwalk); it is built above an existing commercial building, giving the project a great ocean view. The access to The Jazz Foundation is on Morelos Street (perpendicular to “Malecón”) through a large wooden door that leads to a staircase that is contained in a double-height space full of natural light coming through a glass dome.

© Ivan Esqueda Martínez 
© Ivan Esqueda Martínez 

The building façade is constructed with a concrete lattice that allows the flow of air and lets light in from the outside during the day, and works as a large light box at night. Openings are created in the façade to frame exterior views.

Section
Section

The project is built with a light metal structure that holds the wooden roof, where the electrical and sound installations are visible, allowing the space to change and adapt to different events, performances and concerts.

© Ivan Esqueda Martínez 
© Ivan Esqueda Martínez 
Plan
Plan
© Ivan Esqueda Martínez 
© Ivan Esqueda Martínez 

The main space, with a capacity of up to a hundred seated guests, is conformed by three main elements: a large bar made with concrete and wood; a terrace whose access is through a large window that frames the ocean; and, in the middle, a stage which is made of wooden staves and can be seen from anywhere in the room. 

© Ivan Esqueda Martínez 
© Ivan Esqueda Martínez 

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Jazz Foundation / em-estudio " 12 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/787058/the-jazz-foundation-em-estudio/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.