the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Retirement
  4. Austria
  5. Dietger Wissounig Architekten
  6. 2015
  7. Residential Care Home Andritz / Dietger Wissounig Architekten

Residential Care Home Andritz / Dietger Wissounig Architekten

  • 02:00 - 10 May, 2016
Residential Care Home Andritz / Dietger Wissounig Architekten
Residential Care Home Andritz  / Dietger Wissounig Architekten, © Paul Ott
© Paul Ott

© Paul Ott © Paul Ott © Helmut Pierer © Paul Ott + 23

  • Design Team

    Dietger Wissounig, Bettina Gossak-Kowalski, Patrick Steiner, DI Stephan Brugger, Vojka Mocnik, Thomas Wadl
  • Landscape

    Dietger Wissounig Architekten ZT GmbH
  • Clients

    Gemeinnützige Wohn- u. Siedlungsgenossenschaft Ennstal reg. Gen.m.b.H. Liezen
  • More Specs Less Specs
© Paul Ott
© Paul Ott

Text description provided by the architects. A residential care home for 105 elderly residents has been constructed on Statteggerstraße in Graz on a park-like plot in the immediate vicinity of the Andritzbach brook.

© Paul Ott
© Paul Ott

The passive house has no basement due to the challenging ground conditions and because of its location within the Andritz flood zone. It is a composite construction and features controlled domestic ventilation. Load-bearing ceilings and walls are made of concrete while all other structural elements are wood. The façade elements, each extending across two rooms, were prefabricated, their size determined by the maximum dimensions suitable for transport.

© Paul Ott
© Paul Ott

The two-storey building consists of four wings arranged around a semi-public “village square”, designed to host various events. This is also the location of the roofed vestibule, the central nurses’ station, an oratory, a cafe, a hairdresser as well as an open, tended atrium.

© Helmut Pierer
© Helmut Pierer

Three residential areas on the ground floor and four on the top floor host one carer and 15 residents each, primarily in single rooms, thereby creating a manageable and friendly atmosphere. A large common living area for each residential group, wide loggias and zoned gardens, some of which are suitable for dementia patients, on the ground floor and atria with tower galleries on the top floor serve as additional living zones. Special attention has been paid to ensure sufficient natural light floods the entire building.

© Paul Ott
© Paul Ott
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Paul Ott
© Paul Ott

Nurses’ stations and secondary rooms are always nearby, making work processes highly efficient. Shorter and longer walks around the building with varying visual references and pleasant quiet zones ensure diverse free movement opportunities, even outside set therapy sessions.

© Paul Ott
© Paul Ott

The interweavement of the building with the outside space has been assigned particular significance. The green and open space was designed with the typology of the care home in mind and is based on a sequence of gardens which differ in size and character. The gardens also form the passage into the park bordered by the Andritzbach to the east. A particularly attractive space for recreation has been created by designing a wooden platform that juts out over the water which, together with the manifold zones of a manageable scale inside and around the building, generates a familiar yet invigorating atmosphere.

© Paul Ott
© Paul Ott

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Dietger Wissounig Architekten
Office
Cite: "Residential Care Home Andritz / Dietger Wissounig Architekten" 10 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/787044/residential-care-home-andritz-dietger-wissounig-architekten/> ISSN 0719-8884