Zoom image | View original size
A residential care home for 105 elderly residents has been constructed on Statteggerstraße in Graz on a park-like plot in the immediate vicinity of the Andritzbach brook. The passive house has no basement due to the challenging ground conditions and because of its location within the Andritz flood zone. It is a composite construction and features controlled domestic ventilation. Load-bearing ceilings and walls are made of concrete while all other structural elements are wood. The façade elements, each extending across two rooms, were prefabricated, their size determined by the maximum dimensions suitable for transport. The two-storey building consists of four wings arranged around a semi-public “village square”, designed to host various events. This is also the location of the roofed vestibule, the central nurses’ station, an oratory, a cafe, a hairdresser as well as an open, tended atrium. View more View full description
Share Share