the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Metro Station
  4. Taiwan
  5. Che Fu Chang Architects
  6. 2013
  7. Taipei MRT Daan Park Station / Che Fu Chang Architects

Taipei MRT Daan Park Station / Che Fu Chang Architects

  • 19:00 - 6 May, 2016
Taipei MRT Daan Park Station / Che Fu Chang Architects
Taipei MRT Daan Park Station / Che Fu Chang Architects, © Yueh-Lun Tsai
© Yueh-Lun Tsai

© Che Fu Chang Architects © Che Fu Chang Architects © Che Fu Chang Architects © Che Fu Chang Architects + 30

  • Project Team

    Yi He Hong, Heng Song Tong, Sin Sing Lin, Jackson Huang, Pei Chen Yang, Chung Yin Wang, Ru Ting Zheng, Ren Yu Fang
  • Structural Engineer

    Sinotech Engineering Consultant Inc.
  • M&E Consultant

    : Sinotech Engineering Consultant Inc.
  • Landscape Architect

    SWA Group+ Sinotech Engineering Consultant Inc. Lighting: CMA Lighting Design
  • Lighting

    CMA Lighting Design
  • More Specs Less Specs
© Yueh-Lun Tsai
© Yueh-Lun Tsai

Text description provided by the architects. It has been 20 years since the Metro system first established in Taiwan’s capital city, Taipei. As an underground system, the entrance to the station normally appears like a matchbox on the street like cities worldwide, without any opportunity to interact with its environment. When the extension plan revealed, an ambitious new line, which needles the city’s hot attractions carried out by the city’s public transport bureau. A proposed station site in the city’s biggest green space, the Daan Forest Park, creates a great opportunity to introduce a new idea for Metro station design.

© Che Fu Chang Architects
© Che Fu Chang Architects

The scheme proposed by the design team during the competition was totally out of the juries’ imagination. Unlike the matchbox design, it is literally a station in the park, which breaks the boundary between station and Daan Forest Park. But enormous debates across departments within the city government comes after. In the long run, the conclusion was made by the mayor so the radical idea was able to live up. The proposal aims to transform the metro station from a passive transport service into a vibrant city hub, which connects people, environment and at the same time stimulates porosity. The tactic of embedding the station into the park has also created a gate in the North, which used to be a low active section. The park is therefore getting more accessible and the station has become a jolly linkage, leading citizens to multiple destinations and activities.

© Che Fu Chang Architects
© Che Fu Chang Architects
Long Section
Long Section
© Che Fu Chang Architects
© Che Fu Chang Architects

The station tries to fit in the park and melt in the landform. A semi-circular sunken, stepping down to the platform level extends the landscape into underground. It opens up the dark tubular station to sunlight and fresh air. With the arrangement of elevation control, layers of plaza, corridor and meeting places were created and the surrounding plantation can effectively absorb the noise from people’s activities. While travelers alight at the station, they will be driven by their biological instinct, seeking sunlight and breeze to lead their way to the park. The transition between inside and outside brings the joy of nature and ultimately, turning the daily commute into a wonderful journey.

© Che Fu Chang Architects
© Che Fu Chang Architects

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Taipei MRT Daan Park Station / Che Fu Chang Architects" 06 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/786776/taipei-mrt-daan-park-station-che-fu-chang-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Yueh-Lun Tsai

台北捷运大安公园站 / Che Fu Chang Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.