the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Music Venue
  4. Switzerland
  5. Buol & Zünd
  6. 2013
  7. Jazz Campus / Buol & Zünd

Jazz Campus / Buol & Zünd

  • 03:00 - 3 May, 2016
Jazz Campus / Buol & Zünd
Jazz Campus / Buol & Zünd , © Georg Aerni
© Georg Aerni

© Georg Aerni © Georg Aerni © Georg Aerni © Georg Aerni + 16

  • Architects

  • Location

    Utengasse 15, 4058 Basel, Switzerland
  • Design Team

    Robert Müller, Vincenzo Maddalena, Rémy Schuster, Jules Hausherr, Johannes Schäfer, Franziska Moog, Yannick Schnetz, Bruno Radelfinger, Reem Al- Wakeel, Martin Schröder, Judith Sagl
  • Project Year

    2013
  • Structural Engineering

    WGG Schnetzer Puksas, Basel
  • Acoustics

    Applied acoustics, Gelterkinden
  • Ventilation Planners

    Ruedi Wirz, Basel
  • Construction Management

    Sulzer + Buzzi, Pratteln
  • Steel-lightweight Construction

    Arbeitsgem. Rodoni AG und G. Canonica AG Basel
  • Owner, Construction Supervision

    Stiftung Habitat, Stiftung Levedo, Hochschule für Musik, Basel
  • More Specs Less Specs
© Georg Aerni
© Georg Aerni

Text description provided by the architects. The idea was to plan a building which is dedicated to jazz. It was a challenge to bring the two disciplines together as jazz music works with improvisation and serendipity while architecture seaks to avoid random and tries to plan and fix things to make them persist. The second question was how to integrate a new building into the grown city structure of the old town in Basel. During our research we realized that the plan of the buildings on the site hasn't changed much during centuries although the buildings themselves were exchanged several times. So we decided to believe in the "architecture-trouvée" and create the building's volume on the base of the old citymap. The result is a diverse volume with a courtyard in the center.

© Georg Aerni
© Georg Aerni

We organized the building's interior circulation around the courtyard.

This leads to various paths and manifold random meetings rather than short, effective ways in a complex building. Our intention was to create a course inside the building which starts from the rehearsal rooms where you practice almost privately, continues in the hallways where you meet other people and culminates in the courtyard where many people interact.

© Georg Aerni
© Georg Aerni

As the space programme of the building wasn't fix at the start we had to find out the specific needs of the school and the musicians. During our survey we realized that there is no such thing as the perfect rehearsal room. Some people prefer to play in churches, others like to practice in a garage and some people play in their living rooms. The only common ground was the need for daylight and an atmosphere of private cosiness. Instead of flexible rooms we provided various rooms with different dimensions and acoustic qualities to leave it to the musicians to choose.

Floor Plan / Elevation
Floor Plan / Elevation

The space palette with over 50 different rehearsal rooms is completed by 3 characteristic recording- and performance rooms such as a wooden sound body with a flying acoustic sky, an introverted performance room combined with a professional recording studio and a jazz club which opens up to the city and serves as an interface to the public.

© Georg Aerni
© Georg Aerni

The materialization of the interiour spaces is superior and rich due to the acoustic requirements. Acoustic needs shape the building a lot as it was necessary to built almost a second house inside the house and metres thick walls.

© Georg Aerni
© Georg Aerni

Although none of the spaces exist a second time its the coherent union of the interior design which holds together the volumetric diversity of the outside and creates the identity of the building.

© Georg Aerni
© Georg Aerni

The interpretation of the courtyard as an urban interior gives the project a strong quality. The word campus in it's original meaning as a field is implemented here, both socially and spacewise. Interior and exterior space are mingled which links the house and the city as well as the school and the public.

© Georg Aerni
© Georg Aerni

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Jazz Campus / Buol & Zünd " 03 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/786646/jazz-campus-buol-and-zund/> ISSN 0719-8884
© Georg Aerni

联系校园和社会的爵士学校 / Buol & Zünd

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.