the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Library
  4. France
  5. Bigoni Mortemard
  6. 2015
  7. Françoise Sagan Multimedia Library / Bigoni Mortemard

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Françoise Sagan Multimedia Library / Bigoni Mortemard

  • 13:00 - 2 May, 2016
Françoise Sagan Multimedia Library / Bigoni Mortemard
Françoise Sagan Multimedia Library  / Bigoni Mortemard , © Bigoni Mortemard
© Bigoni Mortemard

© Bigoni Mortemard © Bigoni Mortemard © Bigoni Mortemard © Bigoni Mortemard + 25

  • Architects

  • Location

    Paris, France
  • Category

  • Architect in Charge

    Stéphane Bigoni, Antoine Mortemard
  • Area

    3500.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Construction Follow-up

    Alexandre Nossovski
  • Contractors

    EIFFAGE / PRADEAU MORIN
  • More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. Officially opened on 16 and 17 May in the 10th arrondissement of Paris, the Françoise Sagan Multimedia library covers 3.500 m2 of usable surface area over one site, the Clos Saint-Lazare, which alternately housed a leprosarium, a priory and a prison before becoming a hospital which was closed in 1998. The site is hidden from view, despite being steeped in history, and is little-known, even by Parisians.

© Bigoni Mortemard
© Bigoni Mortemard
Section
Section
© Bigoni Mortemard
© Bigoni Mortemard

The architects, Stéphane Bigoni and Antoine Mortemard, have successfully renovated the site without being hindered by its heavy past. They preferred to draw their inspiration from the Mediterranean-style covered cloisters for the creation of one of the best-equipped multimedia libraries of the capital, which boasts more than 100.000 documents. Only the façades and two stairways from the old structure were kept and renovated. For the rest, they emptied everything and added a metal structure "with the load-bearing capacity required for such a project, i.e. between 600 and 1.200 kg/m2, whereas he former structure could only support 150 kg/m2", according to the architects.

© Bigoni Mortemard
© Bigoni Mortemard
Ground Floor
Ground Floor

Rounded off by an auditorium and exhibition hall, the immaculate reading rooms are sheltered behind a glazed curtain wall removed from the exposed interior of the arched openings that make up the stone façade. Here, nothing is in excess and the slightest detail is impeccably addressed. The only decorum is the curtains interspersed in the thickness of the loggias and the design of a garden planted with palm trees and featuring twisting paths. One way of highlighting the Mediterranean and even tropical feel of the site, a surprising haven of peace a stone's throw from the Gare de l'Est train station. The downside ? The plans to create a roof terrace of 700 m2 on the building offering magnificent views of Paris where ultimately shelved, despite the designer's insistence. A property potential which is once again topical, according to the architects.

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Françoise Sagan Multimedia Library / Bigoni Mortemard " 02 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/786523/francoise-sagan-multimedia-library-bigoni-mortemard/> ISSN 0719-8884
© Bigoni Mortemard

佛兰西丝•莎岗多媒体图书馆/ Bigoni Mortemard

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.