the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Day Care
  4. France
  5. Gayet-Roger Architects
  6. 2014
  7. Crèche D3 / Gayet-Roger Architects

Crèche D3 / Gayet-Roger Architects

  • 05:00 - 1 May, 2016
Crèche D3 / Gayet-Roger Architects
Crèche D3 / Gayet-Roger Architects, © Sergio Grazia
© Sergio Grazia

© Sergio Grazia © Sergio Grazia © Sergio Grazia © Sergio Grazia + 29

  • Team

    Clementine Roger, Aldric Gayet
  • Collaborators

    Arcadie Paysage (landscape architect), CETAB (engineer), EMACOUSTIC (acoustician)
  • More Specs Less Specs
© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

Text description provided by the architects. Designed like a game of cubes, seen from the street, the crèche asserts is playful character by the stacking up and setting of volumes of different materials and colors. A subtle play between the building and gardens is used to divert the constraints of the town planning regulations for the benefit of the building. The program is developed like a walking path from the street to the heart of the block, punctuated by a succession of different gardens and living spaces for children. Thus, the crèche is composed of two elements: the landscape (outside space bringing in light, air, vegetation, water) and the building containing the program. These two elements overlap and interact to maintain a constant flow between the outside and the inside. The interiors and gardens are designed at the scale of the child: "what we, adults, perceive as blades of grass, children perceive as the forest floor canopey”.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

Our inspiration is based on several factors:

-The situation and the context of the project: the neighborhood is primarily residential, it seemed important to create a building that is identifiable as a public building. But we also wanted to create a “cocoon” for children and do not exposed them on the street. That’s why we have made the choice to position all the technical premises and offices one the street side, that’s why the facade is relatively closed. We opened the building on the interior side and the garden.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

-The functionality: Our first objective was to create a functional building, which is essential for a nursery where hygiene and safety aspects are quite stricts. Once the functionality was etablished, we could work on the aesthetic part of the building.

Plan
Plan

-The early childhood program: We worked on a playful aspect by assembling volumes and colors, while remaining relatively straightforward with materials and soft colors. So users can easily take ownership and add “life”to the building (children's drawings, colorful rugs and games etc ...). On the other hand, it was essential for us to work on the light, the framing and the views that are essential tools for the awakening of children. The crèche should not simply be a “building” but an awakening tool and game for children.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

For the building’s structure, we have made the choice to use prefabricated materials whether for the ground and the first floor. This reduces the construction time and nuisances for the neighborhood (noices, dust, etc…). On the ground floor, you can found the technique of “insulated double concrete walls” allowing to have concrete finishing inside and outside the building (because the insulator is located between the two skins of concrete). 

Plan
Plan

The concrete was simply varnished to protect it. On the side of the garden, we have dressed up the front of a wooden trellis ( larch ). On the first floor, the structure is made with prefabricated wood panels. The timber finish (pine) is visible from the inside, the insulation is located on the outside. The wood siding is retified poplar. The windows are made with aluminum. The interior furniture is made with oak veneer.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Gayet-Roger Architects
Office
Cite: "Crèche D3 / Gayet-Roger Architects" 01 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/786498/creche-d3-gayet-roger-architects/> ISSN 0719-8884
© Sergio Grazia

D3托儿所/ Gayet-Roger建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.