the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. France
  5. Moussafir Architectes
  6. 2015
  7. The Cubist House / Moussafir Architectes

The Cubist House / Moussafir Architectes

  • 05:00 - 29 April, 2016
The Cubist House / Moussafir Architectes
The Cubist House  / Moussafir Architectes, © Herve Abbadie
© Herve Abbadie

© Herve Abbadie © Jerome Ricolleau © Herve Abbadie © Herve Abbadie + 20

  • Architects

    Moussafir Architectes (Jacques Moussafir with Virginie Prié, Alexis Duquennoy, Victoria Miny and Lieselotte Huygue)
  • Location

    Paris, France
  • Area

    250.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Landscape design

    Cao Perrot Studio
  • Partner engineers

    Malishev Wilson Engineers (structural engineers) LBE (mechanical engineers)
  • More Specs Less Specs
© Herve Abbadie
© Herve Abbadie

Text description provided by the architects. Designed for a Paris-based family with two children, the Cubist House is located in a courtyard that encloses an urban oasis, totally disconnected from the busy, greenless street outside. 

© Herve Abbadie
© Herve Abbadie

Jacques Moussafir’s context-based design enhances the positive qualities of the site and resolves its problematic aspects. 

Plan
Plan
Section
Section

The project responds to its highly textured surroundings, in which various typologies, materials and historic elements coexist with lush vegetation. On a footprint of 108 m2, a cluster of three volumes with Corten cladding and large glazed openings forms a dynamic three-dimensional frontage whose different parts align with the adjacent facades on two sides.  

© Jerome Ricolleau
© Jerome Ricolleau

The 'cubist’ combination of solids and voids offers an intelligent solution that brings ample natural light into an 8-meter deep interior of a house surrounded by seven and eight-storey-high buildings. At the same time, the fragmented facade relates to the history of the site defined by successive additions and transformations. 'Here, more than anywhere else, we felt it necessary to opt for dense materials that would dialogue with the cobblestone paving, old masonry, and lime plaster, all of which tend to patinate and thus testify the passage of time,' says Jacques Moussafir. 

© Herve Abbadie
© Herve Abbadie

Both the interior and the exterior of the Cubist House evoke a collage of volumes and materials that form spatial compositions oscillating between 2D and 3D. The concrete floor in the ground-level kitchen/dining/living room incorporates 'islands' of parquet flooring that correspond to the distinct suspended volumes of the upper-floor rooms.  

© Herve Abbadie
© Herve Abbadie

A gap left between the rear side of the house and the neighbour’s masonry wall has a double function: it contains a staircase and serves as a light well that lets natural light penetrate through the openings in the rear wall with integrated 'architectural furniture' items.

© Herve Abbadie
© Herve Abbadie

View the complete gallery

About this office
Cite: "The Cubist House / Moussafir Architectes" 29 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/786412/the-cubist-house-moussafir-architectes/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Herve Abbadie

巴黎立体派住宅/ Moussafir Architectes

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.