the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. China
  5. Muxin Design
  6. 2016
  7. A Hidden Garden Behind the Concrete Walls / Muxin Design

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

A Hidden Garden Behind the Concrete Walls / Muxin Design

  • 20:00 - 26 April, 2016
A Hidden Garden Behind the Concrete Walls / Muxin Design
A Hidden Garden Behind the Concrete Walls / Muxin Design, © Zhang Daqi
© Zhang Daqi

© Zhang Daqi © Zhang Daqi © Zhang Daqi © Zhang Daqi + 20

  • Architects

  • Location

    Shanghai, Shanghai, China
  • Design Team

    Yves Zhang, Leo Sun, Ouyang Boyong, Wang Jie
  • Area

    111.0 sqm
  • Project Year

    2016
© Zhang Daqi
© Zhang Daqi

Text description provided by the architects. This project is to reconstruct an office in a high-rise building, the original space is in inadequate streamlined layout with multiple irregular shapes and dead space, and the overall utilization rate is low. The client wants the designers transform his office into a place where his staff can take a breath of nature behind the reinforced concrete walls. To this end, the designers abandoned the idea of traditional cubilces, and instead, they lined desks and bookshelves in curved shape alongside the walls and ceiling and moved the “forest” into the office, making it an open space with natural vitality.

© Zhang Daqi
© Zhang Daqi

The client specifically requires the designers to spare the space at the office entrance for meetings and negotiations, which makes the rest of the work area an irregular triangular space. In order to maximize the utilization of space, the designers creatively converts the disadvantage into the highlight of the project by using irregular curves in such an irregular space. The three sides are designed to naturally spread around the center of the area, thereby making the entire space in a streamlined layout without any dead space. In addition, the designers have made full use of sunny windows, making the area by the windows into a free space for exchange and sharing. The introduction of green plants has also brought rhythm and cadence to the office. 

Design Concept
Design Concept

Streamlined space with winding entrance makes people feel like straying into the Peach Blossom Garden when entering the office.  

 Finally, an injection of fresh blood has been brought to the traditional office building. For the interior space, the designers have designed a peaceful and pleasant office garden without changing the original structure of the building, connecting the indoor and outdoor areas naturally and thus creating a new form of boundary.

Here, people can escape the urban fog and haze, feel like working in a tranquil garden, which allows them to relax during intense work and thereby increases work efficiency.  

A Hidden Garden Behind the Concrete Walls / Muxin Design, © Zhang Daqi
© Zhang Daqi

Curvilinear workspace contrasts with the rectilinear corridor, continuous curve divides the office into different spaces, providing people a completely different transition experience.  

Floor Plan
Floor Plan

The plants interspersed between tables enable the employees to feel the atmosphere of nature, and at the same time can effectively improve the indoor micro-climate and working environment. Plants are mainly those suitable for growing indoors, such as happy tree (Radermachera hainanensis Merr), with relatively low ferns and other small plants among them, making every corner full of green. 

© Zhang Daqi
© Zhang Daqi

Glass partition in the conference room blurs the boundaries of space, which alters the stiff impression of conventional partitions. Natural and lightsome are the themes of this project. Abundant plants bring an attractive highlight to the office.

© Zhang Daqi
© Zhang Daqi

Traditional office is usually a semi-open space. Now, in this project, the office space is divided into various areas in picturesque disorder interspersed with trees and rocks, which makes the office more interesting and provides employees with a better experience. 

Section
Section
Section
Section

The intensive use of wood conveys a sense of intimacy. Wood tables and decorations, together with white walls, form rich textural levels. With bookshelves and sofa as transitional spaces, the office becomes even more comfortable and pleasant by placing adequate plants. Graphic design elements in each functional area enrich the visual experience. 

© Zhang Daqi
© Zhang Daqi

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Muxin Design
Office
Cite: "A Hidden Garden Behind the Concrete Walls / Muxin Design" 26 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/786287/a-hidden-garden-behind-the-concrete-walls-muxin-design/> ISSN 0719-8884
© Zhang Daqi

隐于钢筋混凝土的工作花园 / 目心设计