All
Projects
Products
Events
Competitions

Student Recreation Center Expansion and Renovation / RDG Planning and Design

Student Recreation Center Expansion and Renovation / RDG Planning and Design

© IRIS22 Productions © IRIS22 Productions © IRIS22 Productions © IRIS22 Productions + 21

  • Contributing Architect: Poticha Architects
  • Landscape Design: RDG Planning and Design / Cameron McCarthy
  • Lighting Design: RDG Planning & Design
  • Mep Consultant: Interface Engineering
  • Structural Consultant: DCI Engineering
  • Civil Consultant: KPFF Consulting Engineers
  • Aquatic Design Consultant: Aquatic Design Group
  • Construction Manager: Howard S. Wright
  • Owner: University of Oregon
  • Interventions: 40,000 SF Renovation + 110,000 SF New
  • Construction Costs: $42,000,000
More Specs Less Specs
© IRIS22 Productions
© IRIS22 Productions
Section
Section
© IRIS22 Productions
© IRIS22 Productions

Text description provided by the architects. This two-phased Student Recreation Center addition knits together an existing Physical Education building, and an existing and undersized Student Recreation building on an extremely tight site. Two new free-zone entrances were created.  A Great Hall entrance accommodates pedestrian traffic pattern from east of site.  While a Main Street entrance accommodates traffic patterns from north of site.  The two free-zones not only create the main circulation paths in the building, but also implement formal and informal social spaces for students.  

© IRIS22 Productions
© IRIS22 Productions

From the free-zones, students can traverse the building, shopping its many recreation and academic venues, from the daylit natatorium and gymnasium to fitness spaces that offer an unrestrained view to the east valley of Eugene, or casual lounge spaces that scatter throughout the building. The design creates a dynamic expanded home for student wellness and physical education.

Plan
Plan

Various sustainability strategies were implemented during the planning and construction of the addition: radiant heat and active chilled-beam cooling system, expanded solar panels, natural day lighting, and an existing pool converted into a rain water cistern that will provide water for flushing toilets and exterior irrigation. These successful strategies are expected to bring the project a LEED Platinum certification.  

© IRIS22 Productions
© IRIS22 Productions

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Oregon Hall, Eugene, OR 97401, United States

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Student Recreation Center Expansion and Renovation / RDG Planning and Design" 21 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/785996/student-creation-center-expansion-and-renovation-rdg-planning-and-design/> ISSN 0719-8884
© IRIS22 Productions

学生创新中心扩建和改造 / RDG Planning and Design

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.