the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. The Netherlands
  5. PLP Architecture
  6. 2015
  7. The Edge / PLP Architecture

The Edge / PLP Architecture

  • 01:00 - 22 April, 2016
The Edge / PLP Architecture
The Edge / PLP Architecture, © Ronald Tilleman
© Ronald Tilleman

© Ronald Tilleman © Ronald Tilleman © Ronald Tilleman © Ronald Tilleman + 23

  • Client

    OVG Real Estate
  • Structural Engineer

    Van Rossum Consulting Engineers
  • MEP Consultant

    Deerns
  • Local Architect

    Oever,Zaaijer
  • Sustainability Consultant

    C2N Bouwmanagement
  • Building Physics

    LBP Sight
  • Landscape Design

    Delta Vorm Groep
  • Contractor

    G&S Bouw
  • Glass Façade

    Rollecate
  • Glass Roof

    Brakel Atmos
  • Interior Design

    Fokkema & Partners
  • More Specs Less Specs
© Ronald Tilleman
© Ronald Tilleman

Text description provided by the architects. Situated in the centre of Amsterdam’s Zuidas business district, The Edge is an office building which opens itself up to the city with its 15-storey atrium. The atrium acts as a window between the world of work and the outside, as well as providing a social heart for the building, and serving as an environmental buffer to reduce energy use. The client, a Dutch developer devoted to architectural innovation, asked for an ambitious building which would set new standards for office design in multiple areas, including sustainability, technology, workplace design, structural and façade engineering . Above all, the brief was to create an inspirational business environment.

© Ronald Tilleman
© Ronald Tilleman

Designing a cutting edge office building that would be futureproof required PLP to anticipate new patterns of work: people in the knowledge economy have the flexibility to work from wherever they want, at any time, and with whatever degree of social interaction they want. In this context, the utilitarian approach to office design developed in the last century has become obsolete, and technological innovation has enhance the toolbox available to architects significantly. The claims towards ‘efficiency’ that have long been used by architects to justify their workplace designs are no longer relevant. For the Edge, PLP devised spaces that produce a multiplicity of moods and atmospheres within the workplace, leveraging a wide variety of technologies and intensifying social interaction through spatially specific design strategies.

© Ronald Tilleman
© Ronald Tilleman

To create an exceptional contemporary working environment, PLP focused on the building’s atrium as the key to its success. More than just a grand statement, the atrium became an integral part of how the building reimagined the workplace. We infused this massive space with vertical layers of activity and transformed it into an essential spatial component, the social nucleus of the building. The bright, expansive space forms an architectural response to highly specific occupier demands on the building. The Edge offers numerous different types of working, meeting, and breakout environments, and sets a new benchmark for the built environment by prioritising the comfort, health and productivity of its users.

© Raimond Wouda
© Raimond Wouda

That atrium is also the place where new working patterns meet digital systems. Rather than thinking of the technological systems in the building as autonomous and discrete layers, PLP used them to devise new types of workspace. People have the flexibility to work anywhere in the building; and with the help of a dedicated mobile app, people can find each other, look for a quiet empty desk and adjust the temperature and lights levels to their preferences. The technology is also designed to manage energy use by making users aware of how much energy they use, wherever they work in the building.

Section
Section

The Edge demonstrates that the pursuit of a vibrant and collaborative work environment can come together successfully with achieving the highest level of sustainability possible for a building. It is officially considered to be the world’s most sustainable office building, having been awarded the highest rating ever recorded by the Building Research Establishment (BRE), the global assessor of sustainable buildings. The project achieved Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology (BREEAM) certification for new construction of ‘Outstanding’ and a score of 98.36 % by employing both innovative smart technologies as well as a holistic attitude to sustainability. While sustainability as a purely technological narrative has been exhausted by its overuse, the Edge creates a radically new working environment which is enabled by sustainable technologies. 

© Ronald Tilleman
© Ronald Tilleman

Fine tuning the shape and orientation of the Edge was the initial step in achieving the exceptional climatic and energy performance of the headquarters. The arrangement of large floor plates organised around a grand 15-storey north-facing atrium allows natural daylight to reach the vast majority of the office spaces, while the load-bearing structure and smaller glazed openings of the south facing facades provide thermal mass and shade. The atrium is the lung of the building, ventilating the office space while providing a buffer with the exterior in a way which reduces energy use in both summer and winter. As well as its energy-neutral temperature control, energy efficient design and green energy-generating technology, the Edge captures rainwater and stores it underground for use flushing toilets and watering plants in the interior and exterior gardens.

Diagram
Diagram
Diagram
Diagram
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "The Edge / PLP Architecture" 22 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/785967/the-edge-plp-architecture/> ISSN 0719-8884
© Ronald Tilleman

透明而锋利的前沿大厦 / PLP建筑事务所