the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartment Interiors
  4. Taiwan
  5. CJ Studio
  6. 2015
  7. Sky Villa / CJ Studio

Sky Villa / CJ Studio

  • 19:00 - 22 April, 2016
Sky Villa / CJ Studio
Sky Villa / CJ Studio, © Kuo-Min Lee
© Kuo-Min Lee

© Kuo-Min Lee © Kuo-Min Lee © Kuo-Min Lee © Kuo-Min Lee + 19

  • Architects

  • Location

    Taipei, Taipei City, Taiwan
  • Architect in Charge

    CJ Studio/Shi-Chieh Lu
  • Design Team

    Ivy Lin, M.C.Chuang
  • Area

    364.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

Text description provided by the architects. The house is located on the top floor of a high rise building in downtown Taipei. Due to the shift of the family member and the passing of ten years since its completion, the house is in need of a renovation. The main layout remains the same, but two single bedrooms are converted into another master bedroom with a walk-in closet and an adjoining bathroom. Additionally, the upper roof floor is designed for a roof garden and a lounge space.

© Kuo-Min Lee
© Kuo-Min Lee

The most unique feature for this project comes from the idea of "sky villa", which brings the encounter of nature and manmade environment within a courtyard above the ground. To achieve this goal, one third of the roof was eliminated and replaced with a skylight through which light sprays all over the lobby and its surrounding area. The skylight is supported by a series of thin columns which also defines the edge of the lobby where furniture and plant pots are arranged in an organic order to implicitly guide the circulation without completely hiding the space behind. The lobby, as a courtyard of a villa, is treated virtually as an exterior space organizing the spatial configuration as well as regulating the nature into the interior.

© Kuo-Min Lee
© Kuo-Min Lee

Besides the courtyard that plays the crucial element to regulate the space, the ceiling as well conducts the flow in the space. By removing the old ceiling and partially adding new ones, the original concrete structural material is revealed with more texture in contrast to the new added smooth white ceiling, as a dialogue between the past and the present, the old and the new. The newly added ceiling which hides the wiring facility splits into multiple layers to guide the dynamic meandering like passing circulation or sight movements, as well as enrich the spatial hierarchy by separating space into differentiated parts. In addition, lights are installed along the fracture of the ceiling to transform space into a furniture and merge the role between them. The design strategy by reduction rather than adding, such as the ceiling and illumination, sometimes brings even more attractive features that sit on the experiential edges.

© Kuo-Min Lee
© Kuo-Min Lee

A lit court is formed due to that part of the existing roof was taken out. Better resolution download address:

Wide window and a long bench frame a vista to the outdoor landscape. The newly added curvy ceiling that is arranged for the purpose of wiring utility dispersal as well as the original upper concrete floor together imply the idea of tearing a surface into multiple layers which further implicitly reveals the spatial relationship.

© Kuo-Min Lee
© Kuo-Min Lee

With a view from the living room towards the lobby, a tranquil scene emerges out of the contrast juxtaposition of the dark Chinese ink-like Pandomo floor and the surrounding lit environment.

Lower Plan
Lower Plan

The fully penetrable lobby next to the living space opens various visual dimensions  linking to different areas. In addition, the winding array of columns also lead fluid circulation with repetitive rhythm.

© Kuo-Min Lee
© Kuo-Min Lee

Adopting a sky villa image, the lobby is transformed into an interior courtyard, which is embraced by an array of thin columns that not only signify a space but also support the sky window on top through which light sprays on plants.

Upper Plan
Upper Plan

On the other side of the lobby places the kitchen where the layout follows the existing plan. However, its new composition is the combination of geometric and organic forms.

© Kuo-Min Lee
© Kuo-Min Lee

A platform behind the staircase, like a lifted terrain, extends from the courtyard as a continuous landscape in the interior space.

Along the staircase up to the upper floor, there exists a frame-like window that links the interior to the exterior garden. Plants are arranged randomly by genus, height and size to achieve a natural environment with vital wildness.

© Kuo-Min Lee
© Kuo-Min Lee

The glazed canopy extends to the garden to shield against the rain, ease the sunshine but does not degrade the light quality in the inner space.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Sky Villa / CJ Studio" 22 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/785904/sky-villa-cj-studio/> ISSN 0719-8884
© Kuo-Min Lee

天空别墅/CJ设计工作室