the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. New Zealand
  5. Architects' Creative
  6. 2015
  7. Ophir / Architects' Creative

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Ophir / Architects' Creative

  • 20:00 - 23 April, 2016
Ophir / Architects' Creative
Ophir / Architects' Creative, © Charlotte Clements
© Charlotte Clements

© Charlotte Clements © Charlotte Clements © Charlotte Clements © Charlotte Clements + 27

  • Structural Engineer

    TMCO ltd – Matt Blyth
  • Landscape Architect

    Ben McMaster
  • Site Area

    910m2
  • Building Area

    356m2
  • More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. The rebuild of the owners’ previous home lost to the Canterbury 2012 earthquake created an opportunity to reimagine their family home on a new site. Their brief called for a robust dwelling to allow for everyday living to occur on a single level, with the lower level to accommodate their growing family on occasions.

© Charlotte Clements
© Charlotte Clements

Conceived as a sculptural form, this hill house comprises a palette of raw materials including concrete, steel and timber, composed and detailed in a refined manner. Precast concrete walls extend into the landscape and anchor the house to its site. 

© Charlotte Clements
© Charlotte Clements

Black zinc wraps over the upper level providing a protective metal clad enclosure perched on, and cantilevering beyond, the precast concrete wing walls below. 

© Charlotte Clements
© Charlotte Clements

Exposed structural steel portal frames provide a quality of lightness by way of allowing the upper level living area to float into the view. Honest use of each material exposes the structural integrity to the occupants.

© Charlotte Clements
© Charlotte Clements

Accessed off a quiet right of way, privacy is afforded by solid walls of zinc, concrete and cedar. Entering through a dramatic backlit space, occupants make the transition from privacy to transparency and are rewarded with expansive views over the estuary to the Southern Alp’s beyond from the main living spaces. The lower level is accessed through a cedar-lined stairwell overlit by large skylight offering a continually changing quality of light. 

Diagram
Diagram

Timber finishes provide richness and visual warmth to the interior. High quality materials used throughout will patina gracefully ensuring the longevity of the dwelling. Meranti plywood sheets line the ceilings throughout and return down the walls capping the crisp white plasterboard walls. Meranti plywood is used in joinery throughout.

© Charlotte Clements
© Charlotte Clements

Concrete block masonry forms the lower level wall finish and is finished with a coat of white paint to express the construction technique used.

Plan
Plan

Custom made fittings, such as oak sliding door pulls and turned blackened steel handrail caps add to the crafted nature of this project.

© Charlotte Clements
© Charlotte Clements

Designed with passive features in mind this dwelling is orientated for maximum solar gain, with opening arrangements for cross ventilation to utilise predominant breezes ensures this dwelling maintains a temperate interior.

Section
Section

Outdoor living is accommodated by eastern, western and northern terraces offering a choice for protection from prevailing winds and the ability to follow the sun as required throughout the day.

© Charlotte Clements
© Charlotte Clements

The resulting home offers a sense of security, substance and permanence, and affords moments of calm within spaces for reflection, embodying a way of living to better suit its occupants.

View the complete gallery

About this office
Architects' Creative
Office
Cite: "Ophir / Architects' Creative" 23 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/785872/ophir-architects-creative/> ISSN 0719-8884
© Charlotte Clements

新西兰Ophir住宅/ Architect's Creative

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.