the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Paraguay
  5. TDA
  6. 2010
  7. House in the Air / TDA

House in the Air / TDA

House in the Air / TDA
House in the Air / TDA, © Federico Cairoli
© Federico Cairoli

© Federico Cairoli © Federico Cairoli © Federico Cairoli © Federico Cairoli + 32

  • Architects

    TDA
  • Location

    Luque, Paraguay
  • Project Architects

    Sergio Fanego, Larissa Rojas, Miguel Duarte
  • Area

    180.0 m2
  • Project year

    2010
  • Photography

  • Collaborators

    Alberto Martinez, Silvio Vazquez, Gizella Alvarenga, Hugo Lopez, Antonio Noguera, Alfonzo Avalos
  • Client

    Familia D.R.
  • Structural Design

    TDA + Enrique Granada
  • Structural Qnalysis

    Enrique Granada
  • Construction

    Enrique Granada+ tda
  • Construction year

    2008 – 2010
  • More Specs Less Specs
© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

Text description provided by the architects. A young couple and the birth of their first born child trust us to propose their home. Economy and practicality are the basic concepts.
South America, Paraguay.  

Here the architecture is subjected to the shade conditions ( 35 degrees celsius in the summer), to the use of the prevailing wind (north-east), and the protection of the raw winters with nearly polar winds (south). These elements give us the keys to rethink a better space for the integral development of the human beings.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

The lack of economic resources is often the tool that drives us to reformulate solutions to problems that with a bigger budget we could not even imagine. This is the condition of our actions from here day by day. Aware of this situation almost revealing in itself, we think a house that is no longer an instrument of ego, we actually draw in a sacred chest where they will keep their laughs, cries, desires, dreams and aspirations of an even better future.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

A horizontal concrete plane of 16mx5m. (80square meters) marks the covered gallery, grill, social welfare, also the place for automobiles, a total connection with the ground.

Minimum possible land occupation 4 pairs of pillars of 0.27m by 0.80 m ( 0.216 square meters of surface each) maximum floor space optimization 420 minus 1.728= 418.272 m2 of free surface area 99.58% of free ground.

Two suspended blocks of 11m2 each, contains the staircase and the services. these are at +0.80 meters from the ground level.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli
Cross Section
Cross Section
© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

These slabs, suspended by metal clampings, are lined with a wall of ceramic pieces commonly used in roofs, cut and arranged in horizontal form building a hollow section, that in addition of providing thermal and acoustic insulation establishes a scaling tool in which is impossible to detect the coating material. The suspended volume hosts the house; it levitates at +2.80m. from the ground level. glass tubes connects it to the counters (ladder and bathrooms).

These blocks protects it from the cold southerly winds in winter and provides privacy. blind in their east and west elevations, this box opens entirely from north to south. the winds sweep the 16m window and provide natural lighting for 12 hours a day.

Entrance and Facilities
Entrance and Facilities
Family Room and Bedrooms
Family Room and Bedrooms
Terrace
Terrace

A longitudinal run counter establishes the scale of the house, becoming a work desk, kitchen desk and desktop.

An external staircase splits the house and turns it onto the terrace. A place to visit with friends, especially at night. a wooden deck, built with formwork plates used in the construction process, gives the place a relationship with the environment. Also provides a powerful sun filter over the roof, which gives a pleasant comfort feeling within the volume without the need of artificial conditioning.

Dominating the views the house duplicates its scale, allowing them to establish new limits.

House in the Air / TDA, © Federico Cairoli
© Federico Cairoli

View the complete gallery

Cite: "House in the Air / TDA" [Casa en el Aire / TDA] 21 Apr 2016. ArchDaily. (Trans. Santibañez, Danae) Accessed . <https://www.archdaily.com/785828/house-in-the-air-tda/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments