the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Atelier d'Arquitectura J. A. Lopes da Costa
  6. 2014
  7. P.L. House / Atelier d'Arquitectura J. A. Lopes da Costa

P.L. House / Atelier d'Arquitectura J. A. Lopes da Costa

  • 05:00 - 16 April, 2016
P.L. House / Atelier d'Arquitectura J. A. Lopes da Costa
P.L. House  / Atelier d'Arquitectura J. A. Lopes da Costa, © Manuel Aguiar
© Manuel Aguiar

© Manuel Aguiar © Manuel Aguiar © Manuel Aguiar © Manuel Aguiar + 35

  • Engineering

    GF Building - Eng. Ricardo Melo, D-Solution
  • Project Date

    2009-2010
  • Building Date

    2011-2014
  • More Specs Less Specs
© Manuel Aguiar
© Manuel Aguiar

Text description provided by the architects. The house consists of two structures. One comprises only one floor parallel to Av. Das Laranjeiras, and the other consists of 3 floors (basement, ground floor and first floor), which has a slight twist to the first, and lies parallel to the slope of the land, taking advantage of the land platform.

© Manuel Aguiar
© Manuel Aguiar

The entrance to the house is made to the north, through a hall that links the two structures and that opens south on a courtyard defined by the 2 volumes of the house.

© Manuel Aguiar
© Manuel Aguiar

In the lower structure, to the West, lies the leisure area, enjoying greater independence and functional autonomy.

Plan 1
Plan 1

It is a very transparent building, enjoying the afternoon sun from the West and, to the East, the visual relationship with the courtyard and the living rooms of the house placed in the other structure.

© Manuel Aguiar
© Manuel Aguiar

In the East-facing structure it is located the house itself, distributed over 3 floors. In the basement there are the technical areas of storage and service, on the ground floor the social areas and on the first floor the private areas.

Section
Section

This structure opens to the east, to the morning sun, and to the unending green, which extends far beyond the boundaries of the property. The living areas also open up to the West, to the privacy of the courtyard contained between the two structures.

© Manuel Aguiar
© Manuel Aguiar

The volume of the first floor rests on that of the ground floor almost like a box, and is open almost exclusively to the east, with the openings of the bedrooms and bathrooms marking the façade as protruding volumes, forming balconies between them.

There is also an outside staircase connecting the basement to the terrace of the living rooms. 

View the complete gallery

About this office
Cite: "P.L. House / Atelier d'Arquitectura J. A. Lopes da Costa" 16 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/785466/pl-house-atelier-darquitectura-j-a-lopes-da-costa/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.