the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Adaptive Reuse
  4. Spain
  5. ARROKABE Arquitectos
  6. 2015
  7. Cultural Catalyst / ARROKABE Arquitectos

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Cultural Catalyst / ARROKABE Arquitectos

  • 05:00 - 13 April, 2016
  • Translated by Lorena Quintana
Cultural Catalyst / ARROKABE Arquitectos
Cultural Catalyst / ARROKABE Arquitectos, © Luis Díaz Díaz
© Luis Díaz Díaz

© Luis Díaz Díaz © Luis Díaz Díaz © Luis Díaz Díaz © Luis Díaz Díaz + 23

  • Architects

  • Location

    Santiago de Compostela, A Coruña, Spain
  • Project Architects

    (ARROKABE Arquitectos) Óscar Andrés Quintela, Iván Andrés Quintela
  • Project Area

    279.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Collaborator

    INOUS enxeñería global (building facilities)
  • Client

    City of Santiago de Compostela
  • Construction

    CPS Obras e Infraestructuras del Atlántico SL
  • Technical Architects

    Francisco Fernández Novas, Bernardo Diéguez Morán
  • More Specs Less Specs
© Luis Díaz Díaz
© Luis Díaz Díaz

Text description provided by the architects. The commission focused on the rehabilitation of an old kiln that was part of a tannery, located on the grounds of current Belvis Park. It was to design a cultural facility with a very open program; the intervention sought to value a historic building providing multifunctional space for exhibitions, meetings, concert halls, film projections, etc. Also the toilets were to serve the park.

© Luis Díaz Díaz
© Luis Díaz Díaz

The intervention in Belvís park had incorporated the remains of several buildings and walls that lined gardens, roads, brooks, etc. as structuring elements. Historically, we found that originally the building and the lot north of it were an "isolated" unit, and that the level of the ground in this (northern) facade kept the outside of the ground floor wall exposed.

© Luis Díaz Díaz
© Luis Díaz Díaz

The original masonry walls were protected by a single pitch temporary roof, made of corrugated fiber cement plates. The adjacent lot to the north had been modified in order to solve the necessary circulation. The masonry enclosure continuing the south facade was partially demolished as well as the end of the north facade; both had been stabilized and capped with granite masonry. On the western edge the original closure had disappeared, and instead there was a brick wall. Large openings on the north facade, characteristic of this type of buildings for ventilation strategies, were also shuttered.

© Luis Díaz Díaz
© Luis Díaz Díaz
Cross Section
Cross Section
© Luis Díaz Díaz
© Luis Díaz Díaz

The proposal recovers the volume of the original gabled roof, supported on traces that marked the slabs at the edge of the front wall. The volume is not entirely rebuilt, thus emphasizing the character of the unfinished piece open to the park. For the floor heights we adopt the original access and the support traces of the floor structure.

© Luis Díaz Díaz
© Luis Díaz Díaz

We recover, in part, the original topography on the north facade to facilitate, now, the accessibility and livability of the building. The walled openings of this facade are occupied, in the new project, by wooden boxes projecting outwards. These are accessed from a platform installed as a lookout in the park. This arrangement allows a permeability that establishes a direct relationship of the building to the outside and suggests various possibilities of use.

© Luis Díaz Díaz
© Luis Díaz Díaz

In the western boundary we discard the option to rebuild or complete the granite construction. A wood and glass enclosure houses the staircase, a large glass void upstairs and ground floor access. These elements are arranged in different planes maintaining the feeling of unfinished construction and emphasizing its permeability and directionality.

Longitudinal Section
Longitudinal Section

Inside, the different types of wood, along with the ceiling absorbent panels and wood boxes are presented under an order that responds to its dimensions and the serial character of the building.

© Luis Díaz Díaz
© Luis Díaz Díaz

The layout of the stairs in plan, closed in the first flight and the design of the intermediate structure that solves the thermal and acoustic insulation, facilitate the possibility of both levels functioning independently.

© Luis Díaz Díaz
© Luis Díaz Díaz

The horizontal structure is designed with pieces of wood supported on existing walls that on the north facade are braced by metal elements. Both on the floor and roof we seek a single structural modulated order along the entire surface. For the roof we have chosen a row structure resting on wooden stirrups secured with metallic elements. For the floor we designed a mixed structure of wood and concrete, so that we get sufficient rigidity considering the overload corresponding to a public assembly building. Also in both cases, we have chosen to place a lower wood board with rock wool insulating the space between the ceiling and the upper board. With this solution, in addition to solving the thermal and acoustic insulation, we solve the required levels of fire protection.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Cultural Catalyst / ARROKABE Arquitectos" [Catalizador Cultural / ARROKABE Arquitectos] 13 Apr 2016. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/785413/cultural-catalyst-arrokabe-arquitectos/> ISSN 0719-8884
© Luis Díaz Díaz

文化催化剂/ ARROKABE建筑事务所