de Alliantie HQ / Studioninedots

de Alliantie HQ / Studioninedots

© Peter Cuypers© Peter Cuypers© Peter Cuypers© Peter Cuypers+ 29

  • Architects: Studioninedots
  • Area Area of this architecture project Area:  7940
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Photographs Photographs:  Peter Cuypers
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Fiction Factory
  • Project Team:Stijn de Jongh, Jurjen van der Horst
  • Contractor:Van Wijnen
  • Custom Furniture:Logge, Dylan & van Laatum, Fiction Factory
  • Signage:Lesley Moore
  • Client:de Alliantie
More SpecsLess Specs
© Peter Cuypers
© Peter Cuypers

Text description provided by the architects. Major transformation project gives Lucent industrial site a new lease of life.

Studioninedots’ design transforms an existing 1970s office building on the Lucent site in Hilversum into the new headquarters of de Alliantie, a Dutch housing corporation. The most eye-catching intervention involves the removal of large areas of infill floors and walls from the sturdy concrete structure. This creates a spectacular four-storey-high void, the light and lively new heart of the building that connects the different departments.

© Peter Cuypers
© Peter Cuypers

In this way the concept of connection was integral to the design. The new headquarters functions to consolidate de Alliantie’s regional offices, and facilitate new interactions between both colleagues and visitors through collective functions, which are centred around the atrium. These functions include the lobby, restaurant, library and kitchenettes on each floor.

© Peter Cuypers
© Peter Cuypers

Spatially, the dynamic character of the atrium is accentuated by crisscrossing steel staircases, cantilevered balconies, walkways and vistas, but most of all through the void that zigzags within the concrete frame. This dynamism is also expressed on the facade: large glazed surfaces within the structural concrete framework cut out a Tetris-like form from the anthracite-coloured facade, which lends the building its prominent new identity.        

Floor Plan
Floor Plan

Internally it’s immediately clear that the removal of floors and walls has literally resulted in more space and daylight, which now floods the 22-metre-deep floor plates of the once dark building.

© Peter Cuypers
© Peter Cuypers

The structural framework in the atrium is infilled with perforated wooden panels and steel frames. Besides their acoustic function, the walls also incorporate various functions such as the kitchenettes, library, storage and displays. 

Diagram
Diagram

The former Lucent industrial site in Hilversum is currently being transformed into a mixed-use residential/commercial district. The last companies vacated the site in the 1980s, and two of the five office buildings were retained. Being in good condition, these two buildings could be renovated to easily gain a new life. In addition to designing de Alliantie’s headquarters, Studioninedots is also repurposing the second building into an apartment complex, due for completion at the end of 2016.

© Peter Cuypers
© Peter Cuypers

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:The Netherlands, Larenseweg, Hilversum

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "de Alliantie HQ / Studioninedots" 13 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/785388/de-alliantie-hq-studioninedots> ISSN 0719-8884
© Peter Cuypers

de Alliantie总部/ Studioninedots

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.