the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. South Korea
  5. Z_Lab
  6. 2015
  7. Pyeongdae Panorama / Z_Lab

Pyeongdae Panorama / Z_Lab

  • 19:00 - 11 April, 2016
Pyeongdae Panorama / Z_Lab
Pyeongdae Panorama  / Z_Lab, © Kim Jae-kyeong
© Kim Jae-kyeong

© Kim Jae-kyeong © Kim Jae-kyeong © Kim Jae-kyeong © Kim Jae-kyeong + 39

  • Architects

  • Location

    Jeju-si, South Korea
  • Architect in Charge

    Noh Kyung-rok, Park Jung-hyun, Lee Sang-muk
  • Area

    125.0 sqm
  • Project Year

    2015
© Kim Jae-kyeong
© Kim Jae-kyeong

Text description provided by the architects. Pyeongdaeri in Jeju was once called "Baengdui." It means a wild field covered with stone sand grass. The old Jeju is well preserved in this village with traditional stone houses and cottages huddled together in the beautiful seaside. Recently,many newcomers from the land are settling down in this area, converting old farmhouses into handicraft workshops, stores, cafes and guest houses. They are making a positive impact to the village revitalizing the local economy while making efforts to preserve the rural character of the community.

© Kim Jae-kyeong
© Kim Jae-kyeong

The client was also a family that moved to Jeju from the main land. They were a so-called half-retired generation who retired but refused to live a life of retirees.They wanted to start a new life in Jeju, so they asked us to build a pension where guests can enjoy the privacy that single-family housing offers.

1F Plan
1F Plan
2F Plan
2F Plan

The construction lot was in the middle section of a big lot used for farming, so taking the future construction of the other lots on both sides into account was important in the design process. Thus, the idea of having side windows was eliminated, Keeping enough distance from both sides, a principle was established to bring the open panoramic view into the interior with the ocean view in the front. The lot was embracing a magnificent ocean view. Wishing the building and the land would reflect all the stunning views of the Pyeongdae Sea, we named the place "Pyeongdae Panorama."

© Kim Jae-kyeong
© Kim Jae-kyeong

The concept of Pyeongdae Panorama was creating harmony with the neighborhood by using solid bricks and Jeju's stone warehouse as a theme. The building would be the shape of two stone slates laid on top of each other with a large panoramic window from which guests can enjoy the sea view unfold in front of their eyes. Pyeongdae Panorama has only two guest rooms so they can be easily managed and maintained by the family without hiring anyone. A maintenance office of about 10m2 was created for the maintenance tasks such as cleaning and laundry washing can be taken care of within the building.

© Kim Jae-kyeong
© Kim Jae-kyeong

Each of the two guest rooms "Ocean Panorama" and "Garden Panorama" have a theme.To allow the guests to keep their privacy while enjoying the ocean view, the rooms are designed in an "L" shape, and the guests of each room can use the front and back yards, respectively. Each room sleeps up to 4 people,and the two rooms are connected by a door so a family or a group of friends can easily stretch out using both rooms. The stone walls are used in the ground to define the areas and create a sense of boundary.

Section
Section

The pension has a separate BBQ pit facing the sea as well as a private outdoor hot tub. The Ocean Panorama gives a spacious, open feel with a high ceiling and a panoramic windows in the living room that opens to the breathtaking sea view. The GardenPanorama has a bi-level structure with a private terrace where guests can enjoy the relaxing garden. Each room is decorated in accordance with the tone and manner, from the lighting and fabric to furnishing, giving a consistent look and feel. To make guests feel right at home, electronic door locks and the security system were installed.

© Kim Jae-kyeong
© Kim Jae-kyeong

As a livelihood forthe second start after retirement, Pyeongdae Panorama offers flexibility ofconnecting two separate guest rooms and scalability so the place can beexpanded to serve as a main home for the retirees some day when they decide toreally retire.

© Kim Jae-kyeong
© Kim Jae-kyeong

View the complete gallery

About this office
Cite: "Pyeongdae Panorama / Z_Lab" 11 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/785322/pyeongdae-panorama-z-lab/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.