the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. The Netherlands
  5. Lab-S
  6. 2015
  7. Renovation of a 30's Row House / Lab-S

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Renovation of a 30's Row House / Lab-S

  • 02:00 - 9 April, 2016
Renovation of a 30's Row House / Lab-S
Renovation of a 30's Row House / Lab-S , © Suzanne Paap
© Suzanne Paap

© Suzanne Paap © Suzanne Paap © Suzanne Paap © Suzanne Paap + 25

© Suzanne Paap
© Suzanne Paap

Text description provided by the architects. Dutch design studio Lab-S has renovated a 30's row house in the city of Utrecht (the Netherlands) and added a contemporary two story extension in harmony with the old house. The house has been made suitable for a young family with three kids as each floor has been given a new layout. Also, the old extension at the back of the house has been replaced by a new one of the same size. The design of this new façade is inspired by the old rear façade, with its large amount of window frames. Lab-S chose to keep the steel structure of the new extension in sight and add new steel window frames in the same colour. The result is a robust and at the same time slender looking extension that lets natural light enter deep into the old building.

© Suzanne Paap
© Suzanne Paap

The new living room on the ground floor is positioned at the back of the house, near the garden. This space is separated from the dining room and kitchen through high (glazed) steel doors that not only function as a room divider, but also serve as an eye-catcher in the living area.

Section
Section

Two new bathrooms are located in the middle of the house on the first and second floor. Since these bathrooms are not positioned at a facade, Lab-S proposed a large skylight in the middle of the roof bringing in natural light into the two super imposed bathrooms. A gap in the master’s bathroom floor on the second floor lets daylight reach the children's bathroom on the level below.

© Suzanne Paap
© Suzanne Paap

View the complete gallery

About this office
Lab-S
Office
Cite: "Renovation of a 30's Row House / Lab-S " 09 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/785207/renovation-and-extension-of-a-30-s-row-house-plus-lab-s/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments