the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Plaza
  4. Chile
  5. PLAN Arquitectos
  6. 2015
  7. Montt Varas Square / PLAN Arquitectos

Montt Varas Square / PLAN Arquitectos

  • 13:00 - 11 April, 2016
Montt Varas Square / PLAN Arquitectos
Montt Varas Square / PLAN Arquitectos, © Pablo Blanco
© Pablo Blanco

© Pablo Blanco © Pablo Blanco © Pablo Blanco © Pablo Blanco + 18

  • Architects

  • Location

    Santiago, Santiago Metropolitan Region, Chile
  • Architects in charge

    Rodrigo Cáceres Moena, Alejandro Vargas Peyreblanque, Alvaro Gonzalez Bastías.
  • Area

    6650.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Pablo Blanco
© Pablo Blanco

Text description provided by the architects. The location was originally the place where judicial authorities parked their cars on surface, denying and undermining its public use and the urban presence not only of Courts Building but another heritage building protagonist of this place: The former National Congress.

Isometric
Isometric

The Project radically changed this situation, proposing a five levels underground parking building that not only dramatically increased the parking capacity available for judges and general public, but cleaned vehicles from surface.

© Pablo Blanco
© Pablo Blanco

This first operation allowed a redesign of the upper plaza, creating a Nationwide Civic Square, sorrounded by heritage buildings, a place that not only kept its historical icons like Montt Varas monument, but allowed a new space perception where all heritage facades can be admired at once.

Section 1
Section 1

DESIGN

Fundamental premise for designing this Project was to value the square´s edges and facades, so that contemplation of heritage surrounding facades become the site spirit.

© Pablo Blanco
© Pablo Blanco

In order to achieve this, horizontal simplicity design decisions where made, with subtle changes of stone pavements that demarcates important areas but didn´t compete with the existing architecture. A unified design for the vacuum arises, which unifies the space and turn it into a quiet pause whithin the vortex of walking through the center of Santiago, a pause that allows the contemplation of heritage buildings.

Plan 1
Plan 1

The square design was structured around a central pools axis that recognises and rank the only vertical element of the site: the Montt Varas monument, which is located in Front of former National Congress Front door. The entrances to underground parking levels área treated by adding vegetal elements that hide and make them part of an image that combines with gardens facing de Courthouse. Another “vegetal gesture” is designed in Front of Former National Congress gardens, in order to extends its influence beyond its limits.

© Pablo Blanco
© Pablo Blanco

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
PLAN Arquitectos
Office
Cite: "Montt Varas Square / PLAN Arquitectos" 11 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/785170/montt-varas-square-plan-arquitectos/> ISSN 0719-8884
© Pablo Blanco

智利 Montt Varas广场 / PLAN建筑师事务所