the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. France
  5. Hamonic + Masson & Associés
  6. 2014
  7. Golden Cube / Hamonic + Masson & Associés

Golden Cube / Hamonic + Masson & Associés

  • 05:00 - 8 April, 2016
Golden Cube / Hamonic + Masson & Associés
Golden Cube  / Hamonic + Masson & Associés, © Sergio Grazia
© Sergio Grazia

© Sergio Grazia © Sergio Grazia © Christophe Demonfaucon © Sergio Grazia + 32

  • Developer

    Nexity
  • Co-ordinating architect

    Loci Anima
  • Engineering consultant

    Aretec

  • Land surveyors

    Legrand
  • General contractors

    Bouygues Bâtiment
  • Programme

    156 student dwellings + parking
  • Cost

    4.5 M € HT
  • More Specs Less Specs
© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

Text description provided by the architects. The ‘Golden Cube’ student residence project is situated on the ‘A4 Est’ sector of Le Trapèze. This particular lot acts as a point of liason between the existing Boulogne and the new construction development. Here there is a strong importance surrounding the unification of urban density, diversity and pleasure, underscored by the incorporation of ecology and bio-diversity, in order to integrate nature into the heart of the urban environment.

Diagram
Diagram

Some of the fundamental principles that guided the programmation and construction of A4 Est were a coherence and harmony of buildings, limitation of vis-à-vis, construction at intermediate height to maintain a human scale and a blending of exterior and interior limits by offering loggias and exterior space.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

The guiding principles of these student halls of residence were standardisation, self-regulation and a maximisation of internal space. This project, with its 156 rooms in an 8-storey building taking up almost the entire plot, is no exception to this rule. There is nonetheless a secret gar- den, as the project coordinators, Loci Anima, were keen to reintroduce some biodiversity onto the island.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia
Site Plan
Site Plan
© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

Every flat has an outdoor area. A 1.5-metre recess allowed us to include loggias along almost the entire façade. The building’s outline is blurred by the use of filters, water effects and ope- nings in the perforated sheets of steel. It is also dotted with birdhouses. The occupants cannot interfere with them and they require no maintenance.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia
Detail
Detail
© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

We were confronted with a dense setting and the client’s demand for cost-effectiveness. Despite a compact context, offering quality of use was an imperative. Afterall, students are humans and not a product. The design process consequently revolved around this problematic: is it possible to propose a different living environment where life is the main subject ?

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Golden Cube / Hamonic + Masson & Associés" 08 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/785107/golden-cube-hamonic-plus-masson-and-associes/> ISSN 0719-8884
© Sergio Grazia

宜居的金色立方体 / Hamonic + Masson & Associés

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.