the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. The Netherlands
  5. Personal Architecture
  6. 2015
  7. House Robert-Jan & Inge / Personal Architecture

House Robert-Jan & Inge / Personal Architecture

  • 05:00 - 11 April, 2016
House Robert-Jan & Inge / Personal Architecture
House Robert-Jan & Inge / Personal Architecture, © Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

© Ossip van Duivenbode © Ossip van Duivenbode © Ossip van Duivenbode © Ossip van Duivenbode + 19

© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

Text description provided by the architects. On a parcel almost a kilometer in length, Personal Architecture (PA) realized a new-built home with a sweeping view of the surrounding meadows and the nearby church tower. It is a traditional dike house, at rst glance. But on closer investigation, it is a contemporary residence with a hint of mystery.

Section
Section

“The house should not be a ‘stark box in an empty eld’ but also not a ‘quaint ol’ farm house’. Not too striking, but certainly titillating: warm and friendly with a oorplan that is both spacious and practical.”

© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

PA created a unique design that is both charming and bold. From outside, the home resembles a traditional, two-story house clad in bricks and slate. Yet it is evident that the pallet of materials has been applied in a contemporary manner, which gives the house a bold presence. Details like the four meter high windows in the north and south-facing walls and the subtle band of brickwork that protrudes from the façade reveal that this is no ordinary house.

Plan
Plan
Plan
Plan
Plan
Plan

Inside, the duality of the residence comes to fruition. The living program is spread over ve di erent oor levels, which are spectacularly brought together by the ribbon-like staircase that weaves from one level to the next. The open kitchen at ground-level forms the heart of the home. Large, story-high sliding doors on either side make this room an extension of the garden. The ooring contributes to this notion: a ‘carpet’ of single- red tile runs from the southern terrace, through the house, to the northern terrace.

© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

From the open kitchen you can descend a half story to the semi-basement, where the hobby space and music room are located, or climb past the landing to the living room. The living room is just a half-story higher than the kitchen, which preserves the interaction between the two spaces whilst enabling a view over the dike to the estates across the water from the comfort of the living room couch. From the living room you can see the elevated split level oor on which the study, master bedroom, children’s rooms and bathroom are located. At the top of the staircase, two bedrooms and another bathroom are nestled comfortably in the gable roof.

© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

View the complete gallery

About this office
Cite: "House Robert-Jan & Inge / Personal Architecture" 11 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/785105/house-robert-jan-and-inge-personal-architecture/> ISSN 0719-8884
© Ossip van Duivenbode

Robert-Jan & Inge住宅/ Personal Architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.