We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Gallery House / Studio Octopi

Gallery House / Studio Octopi

© Jack Hobhouse © Jack Hobhouse © Jack Hobhouse © Jack Hobhouse + 16

More SpecsLess Specs
© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

Text description provided by the architects. On a very small budget (£100,000) Studio Octopi converted the roof space of a private house in Battersea for the Associate Dean at the RCA School of Communication. We inserted a new stair made from solid black steel sections and perforated 4mm plate. This allowed the light from the new rooflight to still flood the stairwell. Hanging over the stairwell is a clear glass balcony referencing the Phase I works at first floor level.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse
Section AA
Section AA
© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

The archive and loft are both lined out in a white oiled Spruce plywood with bespoke oak framed windows. The archive is designed to re-use IKEA shelving and accommodate a small reading desk. Lit by a linear LED running the length of the corridor, the archive corridor ends in a mirrored wall this blurs the extent of this unconventional space.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

The loft has two chairs for the client and her partner to read and, as the sun goes down, watch the south London skies. The client is originally from Austin, Texas and the colours and light of Texas are reflected in the design and objects in the house as a whole.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Gallery House / Studio Octopi" 06 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/784960/gallery-house-studio-octopi> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.